Foto: Fredrik Berndes

Samuel Brännlund och Henrik Enberg tar dubbel på Tolvtjärnsloppet

Söndagens Tolvjärnslopp blev en riktigt trevlig tillställning för Team Hi5 OIK Race. Mest så för Samuel Brännlund och Henrik Enberg som efter starka individuella insatser i kombination med bra lagarbete kunde lägga beslag på både första och andraplatsen i herrarnas tävlingsklass om 65 km. På tredje plats kom Anton Niederbach, Ryska Posten SK Racing Team.

Redan tidigt i loppet kom Henrik Blom, Henrik Enberg, Samuel Brännlund och Anton Niederbach loss från en tätgrupp på 7-8 cyklister. Vid 9 km decimerades gruppen till en trio när Henrik Blom fick släppa i en sandig backe, och täten ångade vidare i ett starkt tempo fram till ca 20 km. De efterföljande dryga två milen bjöd på lite mer avvaktande cykling fram till mördarbacken i Getaingstabodum, där vinnaren av bergspriset skulle koras i den ca 150 höjdmeter långa och branta stigningen. Efter ungefär halva backen trissade Samuel och Anton upp tempot och Henrik, som gick på rött strax innan toppen, avstod helt från att försöka sig på en spurt (och hoppades stilla att de två andra skulle gå stumma). Med ca 200 m kvar drog Anton igång spurten, men Samuel kunde svara och nådde toppen först med en lucka på 20-30 meter. Efter en stunds avvaktande cykling där alla pustade ut en gnutta kom lite teamtaktik att spela in i loppet. Samuel såg att Henrik lagt sig på Antons bakhjul och valde då att öka tempot något för att låta Anton jobba lite extra hårt för att täta luckan. Luckan bestod dock och i en slakmota lite längre fram höjde Samuel tempot ytterligare varpå luckan ökade. Från den punkten bestämde sig Samuel för att köra hårt in mot målinjen, och med en riktigt stark avslutning gav han inte de andra någon chans att komma tillbaka. Mållinjen passerades efter 2:34:37 med en marginal på 3:43 ned till tvåan Henrik, som hade kunnat nyttja pigga ben för att skaka av sig Anton i en av de avslutande klättringarna och efterföljande tekniska utförskörningarna. Det blev inte mindre än Henriks femte andraplats i Tolvtjärnsloppets sexåriga historia. Mycket imponerande! Imponerade var vi nog alla också av blott 17-årige Anton Niederbach som tog en mycket stark tredjeplats i ensamt majestät, 5:18 efter Samuel och framför många andra riktigt starka cyklister. Att Anton kommer att bli en svårslagen medtävlare under de kommande åren råder nog inga tvivel om.

Viktor Knutsson, som i Falun en vecka tidigare fick bryta pga kramp, gjorde en stark insats långt in i loppet och höll en topp 5-placering när han gick in i mördarbacken vid 42 km. Där fick han dock åter kämpa mot krampande ben som ville låsa sig. Efter ett stopp för att stretcha de krampande musklerna gav Viktor upp förhoppningarna om en topp-placering rullade lugnt in i mål på en respektabel 15:e-plats, dryga 26 minuter efter täten. Ett klart fall framåt och kanhända tidiga tecken på en stigande formkurva?

Henrik Blom höll en stabil 4:e-plats efter att ha hamnat i ingenmansland när tättrion gasade på tidigt i loppet och Viktors grupp där bakom släppt en lucka. En olycklig felkörning efter ca 12 km kostade honom dock 5 km extra på trippmätaren vilket effektivt förstörde chanserna till en topp-placering och förpassade honom till en blygsam 19:e-plats. Oturen till trots, en bra start på loppet och ett klart steg i rätt riktning  från ”krampcirkusen” i Falun en vecka tidigare.

Sammanfattningsvis en riktigt lyckad helg för hela teamet, där alla utom junioren Gustav Wissting (som för närvarande är skadad) var på plats. Samtliga visade tydligt att de vill vara med och fajtas om toppositionerna när startskottet smäller. Hela teamledningen var också på plats där Fredrik Berndes tog en 8:e-plats i 65 km motion och Petter Holmlund och Patrik Andersson (som precis fått kasta gipset från sin hand) langade och höll ställningarna i baslägret. Premiär blev det också för teamets camp, med tält, flaggor och stolar. Snyggt och funktionellt!

Mer om Tolvtjärnsloppet kan du läsa på CK Örnens officiella resultatsida.

Citat från teamets medlemmar:

Samuel Brännlund: ”Stolt och nöjd även idag. För ett år sen åt jag massor med morfintabletter och trodde att tävlingscykling var ett avslutat kapitel. Men med lite tjurighet går det tydligen komma tillbaka. Tog en del KOM igår (red anm: på Tolvtjärnsloppet). Dom jag är mest nöjd över är tre utförskörningar. Detta visar att det jobb jag faktiskt lägger på tekniken gör nytta. Är ingen hopp- och trixkille än, men snabbare på stigarna har jag blivit. Strava säger då att det hänt nått på 3år.”

Henrik Enberg: ”Har tappat räkningen på hur många andra platser jag har i detta lopp. Men detta var nog den bästa andra platsen på tolvtjärnsloppet för mig. Förstod på förhand att det skulle krävas en dålig dag för Samuel om jag skulle lyckas ta han på den här banan (Samuel är betydligt bättre än mig när det kommer till långa klättringar och mer snabbåkt underlag, och längre tävlingstid). Nöjd med att lyckas hålla 2a platsen ända in i mål före Anton som gjorde ett mycket bra lopp och som jag tror jag kommer att få svårt att slå på kommande tävlingar. Imponerande comeback av Samuel. Hoppas nu på en bra helg på Lida Loop med framskjutna placeringar för hela teamet!”

Viktor Knutsson: ”När jag släppte tätgruppen efter ca 7 km var det bara Henrik x 2, Samuel och Anton i tätgruppen. Sedan släppte Blom efter ca12 km i en backe och hamnade i ingenmansland i någon km innan jag såg honom köra fel. Jag och Thomas Karlberg var sedan på 4-5 plats i början på mördaebacken där jag kände mig stark, men benen låste sig i kramp och jag fick kliva av och stretcha i backen, Därifrån rullade jag bara i mål. Blev väldigt besviken efter målgång men med lite distans till det var det ju ändå ett bra steg framåt från Långa lugnet och problemen jag har är inget man löser på en vecka. Ser fram emot nästa helg, och kanske jag slipper att benen låser sig.”

Henrik Blom: ”Starten gick och Anton (Ryska Posten) tog tät första kilometrarna med ett tillräckligt högt tempo för att skapa sprickor i fältet där Samuel, Henrik, Anton och jag blev en diffus kvartet. När Samuel senare gjorde forcerade uppför en längre backe efter en skogsbilväg, blev luckan bakom oss betryggande. Samuel fortsatte att köra riktigt tufft när vi svängt av vägen och fortsatte uppför en lös/sandig stig. Några hundra meter in efter denna stig började mjölksyran kännas påtaglig. Tyckte det verkade så även för Anton och jag hoppades att han skulle göra mig sällskap om jag blev tvungen att släppa. Tyvärr gick snöret för mig ungefär vid kilometer nio med ca 100 meter kvar till backkrönet, medan Anton lyckades hänga kvar. Här hamnade jag i ”ingenmansland”. Då jag var ganska säker på att Viktor fanns i nästa grupp bakom mig, sänkte jag tempot för att återhämta mig och invänta dem. När jag några kilometer senare, utan att ha blivit upphunnen av Viktor, i botten på ett 30 meter djupt sandtag, insåg att jag kört fel, var lyckan total! Fruktansvärt klantigt! Resten av loppet snurrade mantrat ”Det här är i alla fall bra träning” och ”Idiot” i mitt huvud. Hoppas det flyter på bättre till helgen, annars kommer säkert min tandläkare ordinera en bettskena…”

Fredrik Berndes: ”Så blev det äntligen dags för tävlingspremiär även för mig. Lite senare än beräknat men att det skedde på hemmaplan (eller ja, Norrland) var ingen nackdel och Tolvtjärnsloppet är ett riktigt kul kraftprov med sina 66 km och nära 1.000 hm. Har ju självklart inte samma ambitioner som elitcyklisterna i detta gäng, men brukar ha som mål att slå mina egna tider från tidigare år vid alla tävlingar jag kör, och det finns ju oftast även andra cyklister man konstant kan mäta sig emot. Detta lopp skiljde sig dock något från andra på så sätt att det var egentligen den första riktiga kraftansträngningen sedan min hjärnskakning för två veckor sedan och mitt mål med dagen var att låta huvudet styra mer än normalt så att säga. Det kändes faktiskt oväntat bra och förutom lite stelt i nacken och eventuellt lite vingligare på de stökigaste utförskörningarna så kändes allt helt ok. Det slutade faktiskt med att jag endast var knappa 3 min efter PR på detta lopp. Så resultatet för egen del gav positiva vibbar. Att det sedan gick så bra för teamet i stort var ju en riktig höjdare. En grym dag!”

Foto: Patrik Andersson

Foto: Petter Holmlund