Tävlingssäsongen drar vidare med en hiskelig fart och det har blivit dags för Långloppscupens andra deltävling. Denna gång är det Falun i Dalarna som är värd. Långa Lugnet heter tävlingen och namnet skvallrar om att det är idrottscentrat Lugnet, vanligen välbesökt av världseliten i längdskidor, som står som är tävlingsarena.

Nästan hela teamet är på plats. Endast Tomas stannar hemma och sköter familjelogistiken. För våra båda Henrikar är det debut i LL-cupen för året. Så här säger gänget om deras tankar och känslor inför helgen.

Henrik Enberg
”Kul med ett bra race i Uppsala. Lite synd att jag inte orkade att fajtas om 10e platsen men är jättenöjd att jag lyckades hänga med så länge jag gjorde och bli 14e. Lugnet är lite längre vilket kommer att kännas och brännas i benen. Varmt ser det ut att bli också! Hoppas på en bra dag och ett hårt race i jämn fart. Placeringsmässigt hoppas jag på topp 20 i elitklass.”

Maria Carlsson
”Läget är nog ganska gott inför Lugnet. Körde på hyfsat hårt förra veckan efter Billingen. Avslutade veckan med ett 10-milapass på rulle efter Tomas, 1000 hm och 28 km/h i snitt, Det är ett bra kvitto för att vara jag såpass tidigt på säsongen. Långa Lugnet, ja, förra året bröt jag efter två loopar. Då var jag inte tillräckligt tränad för ett hårt race efter mycket sjukdom. Så det finns en del hjärnspöken vad gäller detta lopp men även revanschlust! Som vanligt har jag studerat startlistan mer än jag borde och det är 2-3 stycken som på pappret ska slå mig, och en handfull som jag borde köra jämnt med. En målsättning på topp 5 även här känns rimlig.”

Viktor Knutsson
”Formen är bra trots att jag haft återkommande förkylningar i vår. Slog mitt rekord från i fjol på XC banan i Umeå (Blå-röda på i20) med 30 sekunder trots lite tungtrampade stigar på vissa ställen. Hoppas på att jag slipper cykelstrul och att jag orkar hålla hela vägen in i mål i Falun. Spänner bågen och kör järnet. Häromdagen när jag tränade höll jag på att få värmeslag, då var det 24 grader ute och jag tog det lugnt. Enligt prognos kan det mycket väl bli 30 grader på söndag i Falun vilket gör mig lite orolig.”

Henrik Blom
”Blev riktigt risig efter att jag var utomlands och tränade under några veckor. Har kraxat rejält och var sängliggandes under Kristihimmelsfärdsdag. Så träningen har blivit ganska lidande. Men det är inte så mycket att göra. Full gas är det som gäller!”

Starten i tävlingsklass går uppför Lugnets beryktade mördarbacke, motionsklass får en liten annan, mjukare start. Annars kan loppet besrivas som kuperat, vackert, roligt och utmanande… ”Back in the days” var Långa Lugnet ett tufft och tekniskt lopp. Idag är banan moderniserad och de tuffaste partierna har fått stå tillbaka för mer lättcyklade partier. Men den kuperade terrängen som är så typisk för Falun finns kvar. Banan är en omväxlande och rolig bana, tuff men ändå relativt överkomlig. En hel del har hänt sedan förra året. Tex har en helt ny XCO bana byggts och utvecklats tillsammans med MTB-proffset Emil Lindgren. En bana som ska hålla internationell klass och förhoppningsvis fungera som tävlingsbana för internationella tävlingar i XCO i framtiden. Delar (eller merparten?) av denna nya bana kommer ingå i årets Långa Lugnet vilket kommer medföra en hel del nya utmaningar.

Tävlingen kan följas via Neptron http://www.neptron.se/result.html och startnumren för teamet är Blom no1! Enberg no38, Knutsson no40 och Carlsson no1012