Dags för säsongens första tävling i Långloppscupen: Billingeracet går av stapeln på lördag 12 maj och vårt cykelpar Tomas och Maria har skrivit ner sina tankar om varandra inför vårens första utmaning:

Tomas om Maria

Maria har likt de senaste vintrarna kämpat en hel del med hälsan. I år var det först en elak influensa som övergick i en mardrömshosta som tog evigheter att bli av med. Jämfört med förra året blev det dock lite mer vinterträning och jämfört med samma tid förra året är nog kapaciteten an aning bättre i alla fall, även om det kanske inte blivit de där rekordpassen på trainern i vinter som jag tror att Maria hade hoppats på. De senaste veckorna har det flutit på relativt bra med träningen och formen och uthålligheten verkar vara i antågande, liksom tävlingsnervositeten. Mycket snack om startlistor och vad konkurrenterna gör…borde vi inte snacka mer om cyklar och däckval? Som tur är blir första tävlingen det lite mindre Ottarsloppet innan det bär av ner till Billingen. Jag tror att det kommer göra gott att ta ut lite av tävlingsnervositeten på ett mindre lopp innan det är dags för långloppscuppdebut i elitklassen.

Maria är den typen av idrottare som verkligen har skallen att göra det där lilla extra. När jag vaknar vid sextiden en kall vintermorgonen och jag hör det där dova trainersurrandet från vardagsrummet så vet man att det är ljudet av målmedvetenhet. Konkurrenterna må redan ha cyklat både mycket stig och tävlingar, men den hårdhet man får av att kliva upp kl. 5 på morgonen och bränna av ett 4×4 VO2-maxpass är inte att förringa och något jag tycker Maria ska ha med sig på startlinjen.

Till Billingeracet verkar det bli ett något bredare startfält än de senaste åren, detta trots att ett par av de största favoriterna och dominanterna från de senaste åren (Jennie Stenerhag och Nellie Larsson) är skadade och inte kommer till start. Resultatspekulationerna blir därmed svåra och lite ovissa, men jag tror chansen finns att Maria är med topp 5 redan på Billingeracet om hon får till det. Sen hoppas jag att formkurvan fortsätter uppåt under sommaren likt ifjol och då tror jag det är fullt realistiskt att Maria ska kunna klämma sig in på pallen vid något av långlopscuploppen. Förr eller senare kommer förhoppningsvis stigarna töa fram även här i Sundsvall, så får Maria bara toppa grusvägsnötandet med lite stigcykling så kan det bli en bra sommar!

Maria om Tomas

Haha, kul att läsa Tomas text och ännu en gång inse att han tycks känna mig bättre än jag själv gör. Han har rätt i att nervositeten börjar infinna sig och även i att jag bryr mig för mycket om vad konkurrenterna har för sig – men det är samtidigt inspirerande! Jag har en känsla av att det bubblar i MTB-Sverige på damsidan, det är många som satsar hårt och jag blir taggad av att följa dem.

Men nu skulle det inte handla om mig utan om Tomas. Hur ligger han till formmässigt inför säsongsdebuten som för hans del blir Billingeracet? Omtänksam som han är tar han barnvaktspasset under Ottarsloppet så jag får göra mig av med en del av min tävlingsnervositet.

Tomas kommer att köra i H30 liksom förra året, där han avslutade starkt med en andraplats på Bockstensturen. Vinterträningen har nog flutit på någorlunda bra även om det blivit ovanligt mycket inomhustrampande pga den katastrofdåliga cykelvintern med ett väglag som gjort cykelpendling in till stan periodvis omöjlig. Bortsett då från en period på några veckor i början av året då detta ideliga snöandet väckte liv i gamla skidåkarceller i hjärnan, och Tomas fick för sig att starta i ett 15km långt skatelopp på Södra Berget. Är man före detta skidåkare finns det då viss risk att hjärnan och kroppen inte är helt synkade och även om han kört en del skidpass innan är det stor skillnad att gå all in i ett race. Detta resulterade i akut ländryggssmärta och följande veckor fick ryggrehab kombineras med lite lugnare pass på hojen. Sen har väl en del små förkylningar kommit och gått också men på det stora hela har Tomas haft en bra kontinuitet i vinterträningen.

Så hur tror vi formen är nu inför Billingen? Jag tycker mig höra att han matchar sina pers på en del tester på trainern och det pratas också en del om strava-KOM, så nog finns det skäl att tro på ett bra race till helgen. Möjligen att det saknas en del långpass utomhus i benen som följd av den sena våren, och en mindre förkylning senaste veckan har också stört i upplägget för att få till den där sista formtoppningen. Att tävlingsdebuten dessutom blir stigcyklingsdebuten för säsongen höjer också oddsen något för att få till det där perfekta loppet. Men en bra dag och med lite taktisk klokhet tror jag vi kan se en framskjuten placering. Kanske pallplatsen är ett mål? Jag tror att banan passar Tomas bra med en del rejäla stigningar och mycket stig.

Förutom Maria och Tomas är även Henrik Blom och Viktor Knutsson på plats och deltar i helgen. Följ och heja gärna på dem på Instagram!