Möt pragmatiske Henrik Blom, självutnämnd mek-konsult inom tungindustrin till vardags och enligt redaktionens analys bioniskt anpassad mtb-cyklist i Team Hi5 på övrig tid.

Henrik är född och uppvuxen i, och idag också hemvändare till, Luleå efter att ha genomfört några längre utlandsvistelser som skidlärare i USA. Mitt första intryck av Henrik är att han är en kille som förstår att passa på, plockar med sig erfarenheter och tar möjligheter när han ser dem. Henrik, som är 30 år,  startade sin karriär inom elitcykling genom att helt enkelt delta i Vätternrundan:

– År 2011 bestämde jag mig ganska spontant att cykla Vätternrundan och det slutade med att jag presterade bättre än de som hade tränat i flera månader. Så då upptäckte jag att mina muskelfibrer nog helt enkelt passar bra till cykling.

Tidigare hade Henrik cyklat mest downhill, så han var ingen novis i sadeln men nu var det dags att byta utrustning och teknik. Året därpå cyklade han Vätternrundan igen och sedan dess har han fortsatt att delta i olika tävlingar.

Att vara inne är inte min grej

På frågan vilken sport Henrik skulle ägna sig åt om han inte cyklade blir svaret löpning. Han är ingen som matar på inomhus på ett löpband eller spinningcykel dock.

– Min träning är väldigt säsongsbetonad. Jag åker skidor november-april och resten av året är det utomhuscykling som gäller. Nu har jag även införskaffat en fatbike så jag har cyklat mycket på skoterleder under vintern. Ska jag få in mina fyratimmars-pass så är det kul att kunna köra utomhus och i fin miljö. Fyra timmar inomhus, då hamnar jag till slut på mentalsjukhus, och att träna sånt på en farlig bilväg kan ju leda en till vanligt sjukhus… Så jag brukar variera träningen så mycket det bara går.

När han fick frågan om han ville vara med i Team Hi5 så kändes det självklart att tacka ja:

– Jag kunde helt enkelt inte säga nej, så jag bytte från Luleå Cykelklubb till Obbola IK och på den vägen är det.

Henrik Enberg och Henrik Blom framför Team Hi5-bussen.

Henrik Blom är också ägare till Team Hi5:s klenod, cykelbussen. Den är inte bara praktisk utan drar till sig uppmärksamhet på vägen och vid tävlingar.

– Bussen köpte jag redan innan jag gick med i Team Hi5 för att enklare kunna tävla i Södra Sverige. Jag rymmer upp till sju cyklar i den och kan dessutom sova i bussen, den är rätt bekväm. Det är alltså både en trygghet, jag vet var jag har grejerna och så sparar jag pengar och tid. I helgen körde vi ner till Falun för att delta i Långa Lugnet, då körde jag från Luleå på fredag och klämde in en intervju och fototillfälle hos Hi5 under eftermiddagen. En natt i bussen, och så hämtade jag upp Viktor och Henrik E för att fortsätta söderut tillsammans. Vi tog ett trevligt lunchstopp hos Maria och Tomas i Sundsvall och roadtrippade vidare ner till Falun. Så då hade vi nästan hela teamet i bussen, kunde snacka taktik, peppa varandra och dela upp körningen mellan oss.

En Dieselmotor som tuffar på

Henrik jämför sig själv med en Dieselmotor:

– Jag är lika snabb i början som under sista halvtimmen i ett lopp. Och jag behöver inte heller äta under tiden, det tuffar bara på. Jag kan träna fem timmar och klarar mig på en banan och ett äpple. Men jag vill gärna utvecklas och bli snabbare, höja min lägsta kapacitet.

Även träningen tänker han annorlunda kring idag.

– Tidigare cyklade jag mest det jag kände för just då. Men nu har jag börjat styra upp träningen och kör t.ex. intervaller för att bli mer explosiv. Jag märker också att jag bygger på och får en bättre bas för varje år. Det är också det som motiverar mig, förutom gemenskapen inom teamet: att både känna att jag utvecklats och att se det svart på vitt på resultaten jag får.

Team-mamma Blom?

Inom teamet är Henrik Blom känd för att ha med sig allt, gärna i minst dubbel uppsättning.

– Jag gillar att vara förberedd. Jag har med mig två stora välfyllda väskor med verktyg och reservdelar. Minst 3,5 set med kläder, fyra par sockar och två cykeldatorer. Gärna en extra cykel som då också får vara källa för reservdelar.

Sen brukar jag alltid förbereda mig inför en tävling med att grundligt tvätta cykeln och serva den. Det är då även jag grundar mig för loppet och först efter det känner jag mig redo.

Fyra snabba med Henrik Blom

Vad tillbringar du alltför mycket tid med att göra?

Kanske skulle detta bäddset motivera Henrik Blom?

Träna. Det är svårt att hinna med annat jag borde göra, t.ex. städa!

Vilken ny vana skulle du vilja börja med?

Bädda sängen varje morgon! Då har jag utfört något bra, en fin start på dagen.

Vad innebär framgång för dig?

Ett mentalt lugn. När pressen släpper och jag känner mig lugn efter att ha presterat något.

Och vad får dig att känna dig levande?

När det håller på att gå riktigt illa i utförsåkning. Då känner jag hur lätt det kan gå snett och efteråt är det värsta rushen…