En händelserik och spännande dag på berget, samt en del tekniskt småstrul, blev det för Maria och Tomas på dagens femte och kortaste etapp av Bike Transalp. I mål kunde de till slut befästa sin sjätteplats i totalen genom att på nytt rulla in på denna placering på etappen. Tack vare att det framförvarande laget i totalställningen hade en riktigt bra dag på berget och rullade in på en stark 4:e-plats och med detta övertog 4:e-platsen i totalställningen, växte dock luckan upp till 5:e-platsen till dryga 8 minuter medan det till 4:e plats nu är drygt 21 minuter. Avståndet till plats sju ökade också till en timme och fem minuter. Imorgon väntar en av veckans tuffaste etapper. Med en distans på 80 km, drygt 2800 höjdmeter klättring och några av tävlingens mest tekniskt utmanande utförskörningar kommer den både att sätta cyklisternas fysiska och tekniska kapacitet rejält på prov. Vi håller tummarna för att Maria och Tomas ska tillhöra de som bemästrar etappen på bästa möjliga sätt.

Tomas Karlberg ”– Idag stod rena sprintdistansen på programmet – knappa 5 mil från Ponte di Legno till Val di Sole. Och just ja, 2000 m klättring också.. Även idag masterstart i sex kilometer, om än lite enklare då det var uppför nästan direkt. Blev ändå en del stopp när smala gränder skulle passeras och ganska ryckig körning, men vi kom iväg skapligt. Merparten av dagens höjdmetrar togs i första backen upp till drygt 2400 möh. Backen började enkelt på asfalt och vi kom igång bra, plötsligt och helt oprovocerat smäller det till i min kedja. Kändes som ett klockrent kedjebrott, men lyckligtvis hade kedjan bara hoppat av. Skickar iväg Maria att fortsätta samtidigt som jag tar mig åt sidan å meckar på kedjan igen. Tuggar mig snabbt ikapp Maria men det är nått som inte går riktigt rent i drivlinan. Hoppar lite oroväckande och jag börjar rabbla svordomar över dessa förbannade växlar. Till slut ger jag mig på att skruva lite på vajerspänningen i farten och som tur var tydligen åt rätt håll, för resten av etappen var växlingarna perfekta. En bit upp i backen övergår det till smal grusväg som är rätt stökig med mycket sten och hinder, därtill fortfarande tätt med andra åkare. Inte optimalt läge för mitt o Marias samarbete då det är svårt att åka ostört i bredd. Känner mig inte så stark i början heller, så rejält frustrerad över att vi tappar lite positioner och att jag inte kan göra så mycket åt det. Längre upp släpper det lite mer i alla fall och benen känns också lite bättre, så några platser lyckas vi avancera. Väl uppe väntar ett stigparti av den typ som Maria verkligen avskyr – på skrå längs en brant bergsida med flera hundra meter fri sikt ner längs slänten. Den här veckan har jag verkligen iklätt mig många olika roller – cyklist, massör, mekaniker och så nu mental coach. Peppar Maria så mycket jag bara kan för att håla uppe modet, det går definitivt inte smärtfritt men det går. Vi håller vår position längs stigen och kan snart pusta ut i lite lösgrushårnålskurvor. Utöver några småknäppar är det nu mycket utför och vi ligger på skapligt bra. Börjar komma ner på lite lägre höjd nu, runt 1000 möh och solen steker på riktigt rejält. På andra matkontrollen är det därför perfekt att fylla på dryckesförrådet. Mindre perfekt är att mitt flaskställ pajar 500 m senare och att jag bara har ett par dl kvar i andra flaskan de sista 1,5 milen, speciellt med tanke på att det är en stigning på 300 hm kvar att ta. Som grädde på moset upplyser Maria mig att hennes styre sitter löst. Bra jobbat där, herr mekaniker.. Blir därför ett kort mekstopp för att skruva lite. Iväg igen och Maria är rejält taggad och blåser på för fullt utför. Runt en kurva med skymd sikt går det lite väl snabbt. Maria kommer ut väldigt långt och jag än värre, sladdandes med bakhjulet på kanten till ett stup. Med hjärtat i halsgropen, lugnar ner oss lite. Ryktas om att någon deltagare längre bak kraschat rejält idag, så vi får verkligen se till att hålla oss inom vår komfortzon. Nu var det dock slut på strulet för idag, sista backen innan målgång blev rejält svettig i värmen, men vi håller bra fart och tar lite placeringar. Sen väntar en sista utförskörning ner mot mål, lite småteknisk men Maria kör på bra och vi landar som 6:a. Känns som vi gjorde en bra insats idag med, hade 2 min upp till 4:e plats vilket känns överkomligt ändå. Lite småstrul hade vi, men inget som kostade jättemycket ändå. Tills imorgon har vi dragit åt alla tänkbara skruvar, bytt tre par bromsbelägg och fått på ett nytt flaskställ. Hoppas på en bra dag imorn när det väntar 8 nya härliga mil att jobba med!”

Maria Karlberg ”- Etapp 5 i #biketransalp avklarad! Dagen började med en klättring på 1200 höjdmeter varav första delen blandat grus och asfalt. Redan efter knappt en mil lite tekniskt strul med kedja som hoppar sv och växlar som bråkar, men det fixar sig utan att vi tappar speciellt mycket tid. Efter 11 km börjar dagens största utmaning, 600 hm klättring i löst grus/sten. Dessutom ganska trångt och svårt att hjälpas åt. Men kommer tillslut upp och vidare. Nu följer många långa utförsbackar med blandat underlag, vi gasar på rätt bra och det är skoj! (Bortsett från delen där min höjdrädsla triggas rejält, men klarar även det). Sen lite tekniskt strul igen, mitt styre roterar så bromsarna pekar rakt upp. Stannar och fixar snabbt. Med bara en mil kvar når vi dagens sista klättring, ca 300 höjdmeter som tas i stekande sol med nu ganska stumma ben, men lyckas ändå passera några herrlag. Sen utför på mer teknisk stig och lösgrus sista biten till mål där vi passerar åter igen som 6e lag, idag bara 2 min upp till 4e. I morgon blir det snäppet hårdare ändå med 8 mil som ska besegras! Idag var det även dags för byte av rättså slitna bromsklossar…”

DAGENS ETAPP (klicka på bilden för mer info om etappen)

MORGONDAGENS ETAPP (klicka på bilden för mer info om etappen)

Bilder: Tomas och Maria Karlberg