I helgen, lördag 4/5 är det dags för årets första långlopp på svensk mark, nämligen Lidingöloppet. Lidingöloppet MTB är ett relativt nytt arrangemang men har på bara några år blivit Sveriges näst största MTB-race, bara Cykelvasan är större. Och varje år blir antalet cyklister fler, både nybörjare och mer erfarna. Både Team Hi5 OIK Elit och klubbcyklister är på plats. Lets go!

Lidingöloppet är loppet för dig som är en van cyklist och söker utmaningar. Du tar dig fram på en 63 km lång fartfylld, tuff, kuperad och vacker bana i skärgårdsnära natur. Slingrande stigar, tuffa backar och allmänt härlig cykling i närheten av havet är det som kännetecknar loppet. 

Största delen av banan består av ett hårdpackat motionsspår, där du utan problem kan passera andra cyklister. Längs banan finns också inslag av stigar, gräs och asfalt. Få tekniska partier präglar banan men det gör istället alla uppförsbackar som verkligen låter cyklisterna bekänna färg. Backarna är inte långa, men många och delvis branta. Vädret ser ut att göra det ännu lite tuffare då det lutar åt några få plusgrader och risk för nederbörd. Men vad gör väl det för ett gäng härdade norrlänningar?

Från teamet kommer Maria, Henrik E och Viktor köra. Dessutom kommer även Patrik från teamledning stå på startlinjen. Många från den övriga Sverigeeliten ser detta som den riktigt stora starten av långloppsäsongen vilket gör att det blir ett rejält getingbo våra åkare får fajtas mot. Extra roligt är även att så många andra OIKare kör racet. Med risk för att glömma någon, men dessa står på startlistan: Herrar tävling 63 km, Christer Devall, Per Ekroth, Henrik Enberg, Mattias Willman, Viktor Knutsson. Damer tävling 63 km, Maria Karlberg, Sara Devall. H/D motionsklass 63 km, Patrik Andersson, Richard Lundkvist, Björn Norman, Katarina Norman, Kent Pelander, Patric Persson, Patrik Öström. Kul med så mycket grönsvart på startlinjen och vi håller alla tummar vi kan för att det ska bli fina lopp för alla!  
Så här teamets tankar inför Lidingöloppet;

Maria Karlberg ”–Det ska bli kul att testa Lidingöbanan som jag aldrig kört förut, även om jag kanske misstänker att den inte passar min lite tröga dieselmotor så bra med alla kurvor och igångdragningar. Det lär gå undan på Lördag, en snabb bana och många starka namn i startfältet. Ska man vara med där uppe blir det nog till att gasa från start, och jag vet inte riktigt om jag är där formmässigt ännu. Taktiken får bli att inte tappa alltför mycket i början och sen försöka jobba mig in i loppet!

Henrik Enberg ”– Det ska bli roligt med tävlingspremiär och debut i Lidingöloppet! Har kunnat träna som jag tänkt efter ABR, formen känns ok och på uppåtgående. Osäker på om själva banan passar mig men tänker ge det jag har och försöka gå med långt fram från start ?

 

Viktor Knutsson ”–Jag ser fram emot att tävla på Lidingö i helgen! Inte riktigt min typ av bana men jag ser det som en rolig utmaning! Första biten av banan är väldigt avgörande så det gäller att hålla sig långt fram i trängseln vilket jag brukar ha svårt för men jag ska göra mitt bästa! Åkstyrkan och uthålligheten är det inget fel på så jag kommer inte vara rädd för att dra mycket.