I helgen, lördag 4/5 var det dags för årets första långlopp på svensk mark, nämligen Lidingöloppet. Maria, Viktor och Henrik E stod på startlinjen tillsammans med ett helt gäng andra OIKare. Dessutom körde paret Karlberg XCO-loppet Tibro MTB-race i Västgötacupen på söndag, mer om det i nästa inlägg. 

Lidingöloppet gick på en 63 km lång fartfylld, tuff, kuperad och vacker bana i skärgårdsnära natur. Dagens väder var rejält kyligt med endast några få plusgrader och det var väldigt få på start som körde kort-kort. De allra flesta var betydligt mer påklädda. På startlinjen från teamet fanns Maria, Viktor och Henrik E. Dessutom återfanns även Patrik från teamledning i motionsklass.

Viktor Knutsson på väg uppåt i listan. Foto: Cykelkanalen.se

 

Lidingöloppet är känt för att starta i hårt tempo och denna dag var inget undantag. Direkt på start blev det ”all-in” och med kallt väder, liten eller ingen uppvärmning kan det bli en rejäl utmaning för musklerna. Något säkerligen många fick erfara på lördagens race. Alla tre elitåkare gjorde fina och stabila insatser. Bäste herre för dagen blev Viktor som efter en lite försiktig start stadigt klättrade i fältet och i ett ganska solo-betonat race tillslut landade en fin 24:e placering. Maria visade återigen att hon är stabil i toppen och gick i mål på en 6:e plats. Henrik som hade en lite tyngre dag såg ett tag ut att falla genom fältet men knöt ihop säcken och landade på en 29:e plats.

Henrik Enberg krigar på. Foto: Cykelkanalen.se

 

En bra start på långloppssäsongen och lovar gott inför kommande tävlingar som går på lite mer blandat underlag och innehåller mer stig. Något hela gänget gillar.
Så här är deras egna reflektioner från Lidingöloppet;

Maria Karlberg ”–Långloppsdebut för säsongen! Tycker det var en riktigt kul bana som var mer flowig än jag föreställt mig. Försökte gå med första klungan från start men efter några km brände det lite väl i låren och fick släppa. Kom i lag med Sue Paz från She Rides och vi jobbade på bra tillsammans och hade det riktigt trevligt där första halvan av racet, såg ryggarna ibland på gänget framför men lyckades inte plocka något på dem. Rätt vad det är kommer sen startfältets favoriter Emmy Thelberg, Jennie Stenerhag och Hanna Bergman (som senare punkade) ifatt bakifrån och det visar sig att dom kört fel och fått jaga ikapp. Jag lyckas hänga på dem i några kilometer innan luckan blev för stor i en backe och jag klarade inte täppa till. Efter det, med drygt 25 km kvar körde jag ensam. Visste inte hur långt det var upp till dom framför eller hur stor luckan var bakåt, men jag kämpade på vad jag hade och försökte hålla farten hela vägen. Hade en svacka när det var ca 12 km kvar, men efter Grönsta backe var det 5 ganska lätta kilometrar in till mål och jag kunde mata på skapligt och landade på en 6e plats, dryga minuten efter She Rides-gänget. Jag är nöjd, känns som jag fick ut vad jag hade i benen just nu.

Henrik Enberg ”–Jag hade både ben och lungor på en annan planet kändes det som men nöjd att jag bet ihop och slet mig igenom. Gillar ju stig och stök och detta lopp är kanske inte helt rätt då. Men ändå rätt rolig bana med mycket hit och dit upp och upp och ner! Å några korta stigar… den höga snittfarten gör väl dock att det är ganska omysigt. Men skulle ändå ge loppet/banan ett ok omdöme! Hoppas på en bättre upplevelse nästa race!

 

Viktor Knutsson ”–Som vanligt är jag lite skraj i starten men det kändes ganska lugnt faktiskt så jag hade kunnat ligga lite längre fram i starten utan att känna mig otrygg. Jag kommer in i loppet bra ändå, efter ett tag ser jag teamkompis Henrik i svansen på gruppen framför men tyvärr får han lov att släppa det som var tredjeklungan. Efter en rejäl kraftansträngning kommer jag ikapp den gruppen och får äntligen lite draghjälp… i typ 20 minuter. Sen hamnar vi i ett kurvigt parti där jag låg för långt bak och det spricker upp igen. Bara att börja gneta igen för att komma ikapp, men avståndet håller sig runt kanske 200 meter länge. Tillslut kommer jag ikapp några ett gäng men det är ju cyklister som är trötta så det går för långsamt. Bara att gå upp och jobba själv igen. Forsätter gneta på och kommer ikapp lite cyklister som får släppa. Lyckas vinna spurten om 24e platsen i min lilla grupp (första gången jag vinner en spurt tror jag). Nöjd med hur jag kände mig fysiskt idag men taktiskt finns det lite att jobba på. Jag vill också passa på att ge lite kudos till Marcus Dorsch i TeamUV som körde in på en 15e plats och blev bästa norrlänning!

Patrik Andersson ”–Känns som jag fått ut typ det jag har. Bra lopp rakt igenom. Satte på dieseln i starten o lät den tugga på. Tog en hel del på folk på slutet och fick en ganska bra resa utan incidenter o där jag kunde dra stora delar men hittade även folk att åka med. Banan är ju inte precis jiha men svängig o det är ganska lätt att trycka om folk. Roligare än vad jag hade förväntat mig. Finns dock en del att slipa på vad det gäller sväng i grus. Totalt sett en bra dag i sadeln.