Tävlingssäsongen rullar på i hiskelig fart och knappt har leran från Lida Loop städats bort från utrustningen innan det blivit dags att samla damm på långloppet Långa Lugnet i Falun. För vissa i teamet blir det dessutom race dubbelt upp då det på lördagen körs Swe Cup XCO på de knixiga banorna vid Lugnets stadionområde. 

Team Hi5 gör sin ”största” start hittills under söndagen när Långloppscupens tredje deltävling går av stapeln. Ett starkt gäng med hela sju åkare till start (Endast Josefina saknas) är laddade för den roliga banan i skogarna runt Falun. En bana som genom SSAB Mtb Arena på Lugnet utvecklas hela tiden och slipas mer och mer för att bli den absolut bästa tävlingsarenan för stigcykling i Sverige.

Blom uppför startbacken. Foto: Cykelkanalen.se

Vad väntar då cyklisterna av den 61 km långa banan?
En tuff utmaning och en härlig inramning med publikstöd där man minst anar det, en fantastisk arena och förhoppningsvis härligt cykelväder. Onekligen en och annan backe också, som tex den beryktade startbacken. Det finns även en del rötter och stenar där det är bra att vara tekniskt begåvad och även en hel del sköna utförskörningar som ställer krav på både mod och teknik. Men annars är det mycket trampvänligt. Banan går i en treklöver vilket innebär att man ser cyklisterna vid passering efter 28 och 46 kilometer samt vid målgång. För de som inte har överdrivet bråttom till mål finns det några tips att försöka njuta av; Wallriden i början på Gamla mormor är häftig, både att cykla och se på. Utsikten ned mot Runn på väg ut på övningsområdet är sevärd. Samma sak gäller klättringen upp mot Högbo och hoppbackarna innan första varvningen. Garves bod på loop två bjuder på vyer mot sjön Varpan. Slutligen punkt 305,9, det vill säga Lugnets högsta punkt, som nås med knappa milen kvar till mål.

Viktor Knutsson på XCO-spåren, Långa Lugnet 2017.  Foto: MTB Foto

 

Falun satsar som sagt stort på att bli en MTB-destination av rang. Med vinterns skidspel som modell vill man nu i Falun lyfta mountainbike till samma nivå på arenan varför det dagen innan går en internationell tävling, Swe Cup, i olympisk cross country (XCO). Ett häftigt tillfälle för deltagare i långloppet dagen efter att se hur några av Sverige och nordens snabbaste cyklister tacklar alla håriga hinder. Fråm Team Hi5 startar Henrik Enberg, och Tomas Karlberg. Dessutom för de sällskap OIKarna Christer Devall och Nicklas Jonsson.

Så här går gängets tankar inför helgen på Lugnet;

Henrik Enberg – Kul med besök på Lugnet! Har bestämt mig för att göra en riktig cykelhelg med XCO på lördag och Långa Lugnet på söndag. Det ska bli riktigt kul hoppas jag och har som inställning att nöta på och se hur långt det räcker. Blandad kroppskänsla men hoppas att den är på den bra sidan lördag och söndag! 

 

 

 

Viktor Knutsson – Förkylningen som stoppade mig från Lida Loop på förra helgen har inte gett sig ännu utan jag har fortfarande ont i halsen. Kommer ändå åka ner till Falun och hoppas kunna starta. Förväntar mig inget jätteresultat men kanske får ett bra träningspass på roligaste banan för säsongen.

 

 

 

Maria Karlberg  – Tog med mig en bra känsla av uppåtgående form hem från Lida Loop, har även haft några bra pass denna vecka så jag har goda förhoppningar om en fin dag i Falun på söndag. Utmaningen för mig är starten då jag har svårt att hänga med i täten uppför den branta startbacken, men vill gärna undvika jaktläge redan från start då sista loopen av banan kräver att man har lite krut kvar i benen…!

 

 

 

Tomas Karlberg – Känner mig rätt osäker på formen efter en ganska medioker insats på Lida Loop. Jag har även hållit igen lite i veckan då jag haft ett ömmande muskelfäste i ett knä efter Stockholmsbeöket. Siktar ändå på att dubbla med XCO på lördag och Långa lugnet på söndag. Förhoppningsvis funkar det lite bättre än senast, men det blir som det ser ut ännu en kall och blöt/lerig helg att ta sig an!

 

 

Niklas Henriksson –Ja.. då blir det premiär i större cykelsammanhang! Såklart känns det lite spänt och nervöst, som sig bör! Finns mycket att lära och jag tänker ge det jag har, sen får vi se vart det räcker. Maxa i backen och sen överlevnad resten av loppet? ?
Räknar med att behöva köra några lopp innan man är helt med i matchen ?.

 

 

 

Henrik Blom – …

 

 

 

 

Johan Lidman – …