Men så ja! Äntligen gick det vägen. Äntligen fick Blom kliva högst upp på ett stort norrlandsrace och äntligen fick Viktor visa sin styrka. Väldigt kul, härligt och sjukt välförtjänt. Och herr Blom är han månne i sitt livs form? Mycket talar för det. Samtidigt krigade Tomas på i Dalarna och landade en fin-fin placering på Swe Cup/NM. 

Ett som sagt, ett mycket decimerat team tog sig an Kraftloppet på lördagen. Ett lopp som på allvar startade den norrländska MTB-säsongen. Endast tre (Blom, Knutsson, Lidman) av åtta stod på start men de fick i sista stund sällskap av Niklas Tiger från teamledning som bestämt sig över natten för att köra, kul!
I startlistan kunde man annars hitta de allra flesta från det starkaste norrland kan uppbåda så vi förstod att det inte skulle bli nån ”walk in the park” för de tre. Till exempel Johannes Sikström, Team CKCK, hade visat grym form helgen innan och vinterns Zwift-världsetta Samuel Brännlund (säsongspremiär) sitter ju bevisligen på många herrans watt i benen och borde således vara svårslagen. Och många därtill förstås! MTB-intresset växer och frodas i Norrland, det märks både på elit och bland motionärer och det är ju väldigt positivt och roligt.

En annan faktor som skulle visa sig göra tävlingen en bra bit jobbigare var vädret. Strålande sol och temperatur över 30 grader är inget som förenklar ett långlopp på mtb även om det är härligt med sol och värme. Hur som helst, på plats för att cykla Kraftloppet fanns iallafall närmare 500 personer (485 st) vilket måste vara ett redigt rekord i ett norrländskt mtb-lopp.

Kraftloppet är annars känt för att vara ett tekniskt lätt, snabbt och trampvänligt lopp. Även om arrangören de senaste åren jobbat för att hitta mer stigbetonad cykling så faller det ändå under kategorin ”cykelvasalikt” för de som nu är bekant med den termen. I år hade det dock återigen blivit en högre andel grusväg då bygget av Northvolt-fabriken medfört ändringar i bansträckningen med sträckor över rätt grovt belagda byggvägar som följd.

Ett trampvänligt lopp, med hög fart alltså – starten inte undantagen. Direkt i starten sätts en hög, men kontrollerad fart. De allra bästa är alla samlade där framme men det är väldigt många fler som vill fram och slåss om positionerna också. De första 6 km är fältet ganska stort och kompakt. Men vid första stigavsnittet går Knutsson och Blom in först. Med sig har de 4-5 andra. De sätter hög fart redan här och det spricker upp bra. På nästa grusavsnitt när det samlar upp lite är det en fem-mannagrupp som kommit loss. Blom, Knutsson, Samuel Brännlund, Johannes Sikström och Peter Göransson, TeamUV.

Henrik Blom solo i täten på Kraftloppet. Foto: Kraftloppet

 

Gruppen ligger på hårt på grusvägarna som följer och avståndet bakåt ökas. På nästa stig går Sikström in först före Blom och de båda trycker på rejält. Bakom fastnar Knutsson och Göransson bakom Brännlund som går omkull i leran och det blir en lucka fram till de två i tät. Det blir en jakt som främst dras av Brännlund. Dock kör de två i tät på med bra fart vilket gör att avståndet inte minskar. Faktum är att det går så pass hårt att Blom snart är ensam och bestämmer sig vid 10 km körda att fortsätta i solomode. Sikström slår av lite för att vänta in den jagande trion, som nu blivit duo eftersom Brännlund fått släppa.

Viktor Knutsson låg i en andragrupp bakom Blom. Foto: Kraftloppet

En av fördelerna med ett team är ju att man tillsammans kan arbeta för att lyckas bra på lopp. Att taktiskt spela kort rätt eftersom man har ett gemensamt mål snarare än ett individuellt. Det kan tex innebära att man inte är den mest ivriga på att göra dragjobbet i en jagande grupp om en teamkamrat har en lucka. Det har vi bland annat sett väldigt mycket inom tex längskidåkning och inte minst inom cykel på landsväg. De senaste åren har detta fenomen även MYCKET framgångsrikt tillämpats av mtb-team typ Serneke Allebike. Detta är något som är här för att stanna och något man som cyklist måste acceptera och hantera. Med andra ord, Viktor ligger i en jagande andragrupp, med Blom framför. För teamets del är det inte hans uppgift att brygga Henriks utbrytning. Så blir heller inte fallet. Johannes får jobba den allra mesta tiden i tät då Peter inte heller är dragvillig. Det går fram och tillbaka i fart och Siktröm försöker vid ett flertal tillfällen öka farten för att hänga av de två övriga, framförallt i uppförsbackar där han är erkänt stark. Men både TeamUV och Team Hi5 hänger med. Med ca 10 km kvar gör Viktor ett ryck med bra fart på platten. Johannes är då inte förmögen att haka då det kostat alldeles för mycket att ligga så länge i front. Peter däremot laddar på en bryggning och går ikapp Viktor. De ser att de fått en lucka och fortsätter trycka på. De hjälps åt en bit och skapar en bra lucka bakåt. Med en kilometer kvar stöter Viktor ytterligare en gång och får en lucka som håller in i mål som han når som tvåa efter Blom. Ett mycket imponerande lopp av Henrik där han gick 43 km ensam i tät. Men nog har vi haft det på känn, att han är sjukt stark i år, om inte annat för att han trots placeringar 13 och 14 i långloppscupen varit en bit nedstämd och hoppats på mer. Det kommer! Och imponerande även Viktor som krigar starkt, tar fina teambeslut och framförallt äntligen får visa hur stark han är. Ett mycket lyckat lopp mao, kul med dubbelt på pallen!

Pallen i tävlingsklass herrar. Henrik 1a, Viktor 2a och på tredje plats Peter Göransson från TeamUV. Foto: Niklas Tiger

Afterbike-snack med Niklas Tiger och Henrik Blom. Foto: Kraftloppet

 

Under tiden i Borlänge sliter Tomas på med XCO i dagarna tre. Detta tillsammans med starke klubbkamraten Nicklas Jonsson och kampen sker mot den nordiska eliten då lördagens XCO även är NM i grenen. De båda förbättrar sig från fredagens prolog och landar samma placering, nr 7, i H30 (Tomas) och H40 (Nicklas) totalt när etapploppet över tre tävlingar på söndagen summeras. Riktigt starkt!

En riktigt bra helg för Team Hi5 och Obbola IK Cykel trots ett rejält decimerat gäng. Bara knyta nävarna och ladda för ytterligare ett Norrlandsrace (Tolvtjärnsloppet) kommande helg. Hoppas det blir mycket grönsvart på start!

 

Tomas under en av de tre etapperna under Borlänge Tour. Foto: Mtbfoto.se

 

Foto: Mtbfoto.se

Så här säger de själva om loppen den gångna helgen;

Viktor Knutsson – Det går ganska långsamt i starten och det var lätt att hålla sig långt fram för att undvika problem. Farten höjs i den sandiga backen såpass att det blir luckor bakom. Jag går först in på första stigen då jag vet att det alltid vurpas på den stigen och jag visste att det finns ett lurigt surhål. Vi blir en tätgrupp på 5 personer innehållandes jag, Blom, Brännlund, Peter Göransson och Johannes Sikström. In på nästa stig ligger jag sist och tyvärr vurpar brännlund i leran. Det blir lucka till Blom och sikström för oss. Samuel får dra hela tiden i motvinden och hämtar in Sikström som släppt. Samuel släpper så det blir en trio som jagar Blom beståendes av Sikström mig och Peter. Till en början får Sikström göra allt jobb då vi har Blom inte alls långt framför och Peter var trött. När vi inte ser honom mer går jag upp och tar några lite lagom hårda förningar för att hålla undan bakifrån. Upplever att Peter känns trött redan från kilometer 10 men han lyckas tvinga sig med på något vis. Med cirka en 12 km kvar att köra säger någon i publiken 2 minuter upp till Blom. Jag attackerar och tänker ge det jag har till mål. Peter lyckas hänga med och hjälper till med några förningar men det är mest jag som drar. Jag stöter på motionsspåret med en kilometer kvar och får lucka som håller till mål.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomas Karlberg – RR från Borlänge: Inledde med en sprintprolog i centrala Borlänge i fredags. Fick inte till det helt rent i de många kurvorna, men ändå hyfsat med i sammandraget. På lördagens XCO gjorde jag en som det kändes bra insats och körde upp mig till sjätte plats. På dagens avslutande XCO, som var lite kortare än lördagen, fick jag inte riktigt till det. Körde bra tekniskt på de lättare partierna, men tyvärr inget tryck uppför. Det är något som inte funkar riktigt i kroppen, maxpulsen idag fem slag lägre än i lördags, så högsta växeln saknas. Tycker ändå att det på det stora hela var en ok tävlingshelg med kul banor och bra arrangemang. Resultatservicen släpar lite, men jag tror det slutade med en 7:e-plats i ganska hård konkurrens.

 

Kan tilläggas att Nicklas Jonsson från klubben gjorde en mycket stabil insats i H40 och också han landade på 7:e plats i totalen. Rätt imponerande att han t.ex. kapade ca 10 minuter på sin racetid från förra året på lördagens etapp!

 

 

 

 

 

Henrik Blom – Efter en riktigt hård träningsvecka, där jag kört två hårda intervallpass på onsdag och torsdag samt ett snabbdistanspass på 4h under fredagen, var jag osäker på hur benen skulle fungera. Planen hade jag i alla fall klar redan långt innan start. Den var att köra hårt från att kroppen kommit igång och sedan komma lös så tidigt som möjligt för att få ett hårt pass, sen fick det bära eller brista. Första 5km kände jag att jag inte skulle få något gratis. Första 5km kändes kroppen riktigt seg, men det släppte lite när jag gick fram första gången och körde i en lång sandbacke. När jag och Sikström sedan fick en liten lucka efter ett stigparti efter ca 8km, var det bara att köra på. Jag trummade på hårt och Sikström hjälpte till det han förmådde, men efter några km blev jag själv. Då var det bara att dunka på det jag hade. Kände att jag hade bra tryckt, trots att känslan inte var super och att jag led mer av att ta i än vad jag önskat. Åkningen flöt på bra fram till km 45 då jag började få kramphugg lite här och var. Vattenflaskan var då slut och temperaturen nära 30. Antagligen var det en av bidragande till kramperna. Farten sjönk lite, men jag lyckades ändå hålla i det någorlunda in till mål.

 

 

 

 

 

Johan Lidman – Efter bara någon kilometer punkade jag fram. Försökte få i luft men det slutade med att mitt munstycke till patronen gick sönder, men hålet var ändå för stort för att kunna tätas. Kastar i en slang och försöker med reservpatron men lyckas inte få i luft. Ser en man som står med cykel längre fram så jag tar mig dit och frågar om pump. Han drar fram en pump men tyvärr är den inte i gott skick och efter 5min pumpande har jag knappt fått i någon luft så jag har lyckats klämma slangen. Surt, men då kanske man gjort bort dnf för säsongen.