En intensiv långhelg är till ända där det körts både XCO på SM i Östersund och långlopp på Engelbrektsturen i Norberg. Överlag stabila insatser från teamet där Viktors 15:e placering i elitklass på Engelbrektsturen och Marias fajt i täten av XCO-tävlingen sticker ut. Smolket i bägaren är dock Tomas krasch som abrubt avlutade hans insats under SM. 

Maria på SM i XCO, Östersund. Foto: Nicklas Jonsson

SM-tävlingarna i Östersund tjuvstartade redan på onsdagen (17/7) med XCR, dvs stafett. Där hade klubben ett lag anmält men av olika anledningar fick vi inte till ett lag och var tvungen att stryka oss i sista stund. Lite trist då det det kändes som om vi hade haft en fin chans att tampas högt upp. På tordagens XCE (sprint) fanns dock Tomas på startlinjen och gjorde ett riktigt fint tidskval på fm som resulterade i en 4.e plats inför finalpassen. Men strul i starten satte käppar i hjulet för ytterligare avancemang och dagen slutade lite tidigare än önskat.

Blom på SM i XCO, Östersund. Foto: Nicklas Jonsson

 

På lördagens XCO för elitklasserna låg Maria länge med och slogs om 5:e platsen men fick släppa några tjejer förbi sig och landade tillslut en 8:e plats i denna gren som hon är ganska ny i. Riktigt roligt att följa henne via livestream på webben, något man även kunde göra när herreliten drog iväg med Henrik Blom och Johan Lidman till start. Startstrulet verkar smittat av sig lite till Blom som trasslade ordentligt med växlingarna i början och efter 2 km i princip låg sist. Därifrån fanns bara en sak att göra, plocka placeringar! Johan som gjorde sitt första SM fick till en bra start och cyklade stabilt hela loppet. Efter de sju varven blev det tillslut placeringarna 24 resp 27 för Blom och Lidman. 

Johan på SM i XCO, Östersund. Foto: Nicklas Jonsson

 

Tomas, som satsat hårt mot detta SM och just söndagens XCO (H30) kom grymt laddad till starten. Idag skulle det bli något bra! Men strulet från torsdagens XCE fortsatte med sadelmek och sedan en rejäl vurpa med spräckt hjälm och blodvite som följd och så var dagen förstörd. Men han mår efter omständigheterna bra och det är huvudsaken.

En spräckt hjälm, kraschad cykeldator och sårig/öm kropp är det Tomas tar med sig hem från SM.

Glädjande dock är att klubbkamraterna Nicklas Jonsson och Christer Devall presterade grymt fint under SM i sina respektive klasser, där Nicklas knep en fin-fin 4:e plats under sprinten (XCE, H40) och Christer följde upp sitt silver i sprint från 2018 med ett tungt blänkande brons i XCO herrar 30. Grattis till er båda!

Viktor slog till med ett prydligt PR på Engelbrektsturen. Foto: Cykelkanalen.se

På söndagen var det dags för det traditionella långloppet Engelbrektsturen i Norberg. Deltävling nr 6 i årets långloppscup. Ett omtyckt lopp med en fin blandning av grus/skogsväg och stigar och en hel del rätt kämpiga backar. Endast 1 km av av de 70 går på asfalt.

Genom krocken med SM-tävlingarna i Östersund så blev det ett visst ”svinn” bland elitåkarna men merparten fanns ändå på plats och framförallt Serneke Allebike-gänget som tagit pallplatser på SM dagen innan. Och deras ben var det inget fel på, det blev trippelt Serneke på herrpallen i Norberg (Lindgren, Olsson, Norén) efter att de tidigt lämnat övriga fältet bakom sig. Bakom denna trio återfanns en pigg Viktor i en jagande grupp runt 10-20 plats och han höll ihop det riktigt bra vilket resulterade i en 15:e plats i elitklassen (20 tot) vilket är nytt PR i långloppscupen med råge. Grymt bra Viktor!

Josefina på Engelbrektsturen. Foto: Cykelkanalen.se

I damernas tävling stod Maria Karlberg över men däremot gjorde Josefina Wikberg debut i långloppscupen. Efter ett hårt ”uppvaknande” i den första backen efter ca 4 km fick hon ordning på ben och känsla i kroppen och blev piggare och piggare ju längre loppet fortskred och hade loppet varit några mil längre hade Jossan förmodligen klättrat ytterligare en bit i listan. Nu blev det en 11:e plats i sin debut, bra jobbat!

Teamchef Fredrik hade en tung dag. Foto: Cykelkanalen.se

Även teamchef Fredrik Berndes tävlade i Norberg. En väldans sen tävlingsdebut så här mitten av säsongen och det märkte han av. Matt och orkeslös efter ca 20 km var han redo att ge upp men hittade efter ett tag en grupp som han orkade hänga och tog sig i mål, ca 7 min sämre än förra året. Bara bryta ihop och komma igen nu när debuten för säsongen gjorts.

 

Så här säger de själva om tävlingarna i helgen;

Maria Karlberg  RR SM XCO: – Får till starten hyfsat bra och känslan är god ut på första varvet. Kommer dock bakom en tjej som är jättestark på lätta partier men som bromsar rejält inför varje hinder så får inget flyt i cyklingen och försöker ta mig om. Ut på andra varvet är jag förbi och känner mig ganska stark, även om varje meter är jobbig på en XCO-bana. Men så redan inför andra varvningen slår jag i väggen och tjejerna som tryckt bakom mig seglar förbi och iväg. Resterande 4 varv är inte mycket att skriva om. Tycker jag tar hindren bra, jag klarar alla A-linjer och har någorlunda flyt genom banan men saknar helt trycket i benen på de sluttande enkla uppförspartierna. Går i mål på en 8e plats och klarar mig med en hårsmån från att bli varvad av överlägsne Jenny Rissveds. En 8e plats av 17 startande är inte dåligt och jag är helt nöjd med resultatet, däremot är det oroande att formen inte känns något vidare …

Viktor Knutsson RR Engelbrektsturen: – För att råda bot på seg kropp i början av loppet körde jag ett hårt väckningpass igår med 40 minuter all out på lugnets röda. Det funkar bra för att få igång kroppen men kolhydratdepåerna hann inte fyllas på till idag vilket skulle straffa sig. Jag har en idé om hur jag skulle hänga med i starten bättre än jag brukar, jag skulle stå långt fram i startled och långt till höger för att inte bli hindrad i första kurvan som går in till höger på en smal banvall. Det funkade riktigt bra och jag låg med ganska långt fram på banvallen där det blir trångt. Tappade lite positioner i de tighta gräskurvorna innan första backen efter några kilometer. Kommer upp skapligt bra och ser en grupp med starka cyklister just framför. Jag kör hårt för att komma ikapp och tar in mycket men de andra i min grupp orkar inte hålla samma tempo som mig och det blir svårt att jobba ikapp själv. Sakta ser jag att gruppen framför glider ifrån oss. Jag accepterar att vi inte kommer ikapp och slår av på tempot. Redan några mil in i loppet känner jag att energinivåerna är låga och jag får istället slita för att hänga med. Kommer i mål på en klart godkänd 20e plats och jag är nöjd att jag lyckas hålla mig skapligt långt fram i början vilket jag brukar ha svårt för.

 

Tomas Karlberg  RR SM XCE: – Gjorde ett stabilt morgonkval och kom in som 4:a i H30. Därefter familjeutflykt till Jamtli innan finalpasset. Väl där stämde det inte, kroppen var ok, men jag fick inte i pedalen i semifinalstarten och från sista positionen i ett lopp på en och en halv minut har man ingen chans. Strulade sedan även i B-finalen med starten och konkurenter som vurpade, så till slut en 7:e-plats som jag inte känner mig särskilt nöjd med.

RR SM XCO: – Kände mig pigg inför start och kom iväg hyfsat bra, hängde med bra utan att gå helt på rött i början. Halvvägs på första varvet kommer jag helt fel i en stenkista och halvvurpar, sätter mig hårt på bakkanten av sadeln med resultat att framändan står rakt upp. Står och trampar resten av varvet till depån vid varvning där jag fixar till sadeln. Har då släppt förbi en hel del konkurenter, men är ändå ganska snabbt iväg och kan börja jaga. Svarar skapligt och jag tycker mig ta in lite på åkarna framför. Men på varv tre tar det slut. Efter det beryktade stora hoppet kommer ett snabbt parti som avslutas med en tvär högerkurva med ganska ojämnt och löst underlag vid inbromsningen till kurvan. Vet inte riktigt vad som hände, men på något sätt tappar jag helt kontrollen i inbromsningen till kurvan och flyger handlöst över styret. Landar rakt på huvet och glider sen framåt i damm och grus med tjusiga skrubbsår lite här och var som resultat. Är snabbt på benen och drar mig åt sidan, tar av hjälmen och känner efter lite. Hjälmen är spräckt, men jag känner mig ändå ok, om än skärrad. Men utifrån att jag tog en rejäl smäll i huvet bestämmer jag mig för att ändå bryta, känns inte värt att chansa vidare. Rullar tillbaka till varvningen och kliver av. En riktig jäkla besvikelse, kände att jag hade en bra dag och detta var kanske den tävling jag siktat mest mot på hela säsongen. Tyvär sämst när det gäller den här gången. Får bli straffträning och nytt försök nästa år! ??

 

Josefina Wikberg  RR Engelbrektsturen: – Premiär för mig i långloppscupen, glad att äntligen komma till start efter en strulig vår och försommar. Dock väldigt osäker på formen men visste att det gällde att hänga med i början för att komma med i en grupp som kunde hjälpas åt senare. Försökte positionera mig direkt från start och tyckte jag låg med bra och krigade om positionerna fram till gräskurvorna och backen. Här kom första lärdomen, om det är damstart och en backe tidigt i loppet så är det bättre att spara på krutet till den. Spelar ingen roll om 5:a eller 15:e när backen börjar om man har bra tryck i benen kommer man fram ändå. Vilket jag inte hade…bra tryck i benen alltså.. visste ju att det var här det gällde och försökte kriga mig med i andraklungan. Kommer i fatt svansen på den men tjejerna där kör hårt för att komma högre upp och jag tappar igen. Benen är helt rökta och huvudet håller nästan på att ge sig också.. Nej det var ju detta som INTE fick hända, man måste ju vara med från start. Biter ihop och bestämmer mig att det är inget annat att göra än cykla vidare om än med stumma och tunga ben. Har två tjejer framför som ligger en bit ifrån varandra som jag efter ha rullat platt ett tag kanske börjar knapra in lite på. Närmar mig långsamt men då kommer en tjej med bra fart bakifrån och jag lägger mig på hjul och strax är vi i fatt de två tjejerna framför. Benen är fortsatt tunga men nu är i alla fall huvudet med och jag tänker inte bli själv igen. Vi följs åt ett tag och fyra blir tre när det blir lite tyngra partier igen. Mina ben är inte fullt så stumma och tunga som efter backen men jag har inget att trycka på med. Ju längre in i loppet vi kommer kan jag hjälpa till mer igen och sista 2 milen känner jag mig piggare än i starten, men det var så dags… tåget hade ju redan gått och som det kändes tappade vi mycket tid på de lättrullande partierna, ja säkert i backarna med men där hade jag i alla fall en bättre känsla om man bortser från första backen..Kommer i mål som 11 i Dam elit och har fått mersmak men frågan är om jag hinner få någon fart på benen den här säsongen.

 

Henrik Blom  RR SM XCO: – Katastrofstart då växlarna rappade konstant första 500 m.
Visade sig att det kommit in så mycket damm i vajerhöljet att vajern löpte tungt. Fick fulskruva för att växlarna skulle gå drägligt utan rappande. Efter detta var jag i princip sist…
Detta innebar lååånga stockningar och många jag blev tvungen att tråckla mig förbi. Från mitten av första varvet kunde jag köra på i princip så som jag ville. Kände att jag växte in i loppet och kunde ta mig an de tekniska partierna bättre och bättre för varje var. Plockade placeringar hela vägen till mål och var bara 7 sekunder från en 21a placering istället för 24e. Bortsett från starten är jag nöjd med loppet.

 

Johan Lidman  RR SM XCO: – En spännande helg med premiär i xco sm för min del. Körde banan första gången på fredagen och det tog några varv för att få flyt över de mer tekniska partierna. 7 varv på den 5km långa banan skulle avverkas.  Trångt in på första single track partiet och det tog ett tag innan köbildningen släppt, men sen var det bara gasa på så mycket man orkade. Första två varven kändes lite aviga för mig och jag fick tidigt börja sträcka på ryggen i de partier där man kunde rulla lite. 
Gjorde mitt bästa för att hitta ett flyt och hålla jämna varv och tycker att jag till slut lyckades med det. Rullade till slut in som 27a. Kan konstatera att xco är riktigt roligt och att det är något jag vill göra mer av!

 

Fredrik Berndes   RR Engelbrektsturen: – Ujuj … Det blev en jobbig resa. Inget för historieböckerna precis. Helt tom och kraftlös efter ca 20 km när jag låg typ 60-70 tot. Släppte förbi grupp efter grupp och låg i ca 21-22 km/h under ett bra tag helt själv. Har aldrig varit så nära att göra en DNF som idag när varvningen vid 35 km närmade sig. Mycket mörka och negativa tankar. Som tur var hade en ny grupp kommit ikapp mig och den tjurade jag med mig i till mål. Det är det jag tar med mig från dagen – att jag lyckades vinna över de negativa tankarna, kriga ner skallen … Landade ca 7 min långsammare än förra året.