Säsongens största, utan konkurrens, MTB-lopp är nästa stora äventyr. Närmare 28 000 cyklister kommer under fredag (öppet spår) och lördag kämpa om ära, spurtpriser och personrekord. Cykelvasan 90 är hela det traditionella Vasaloppet, fast på cykel. Starten går i Sälen och man passerar alla kända Vasaloppskontroller innan målgången i Mora. Loppet är en riktig utmaning som körs på 87,1 km skogsväg/grus och 6,9 km asfalt. 

Från Team Hi5 är det bara Henrik Blom och Johan Lidman som kommer till start. Men det är två förhoppningsfulla och motiverade cyklister som ställer sig på startlinjen. Lidman har visat stigande form på slutet och Blom som varit väldigt jämn och stark under hela säsongen har som mål att slå sin fina 25e plats från 2018. Även Fredrik från teamledning, som gör sin tionde Cykelvasa kommer till start.

Så här går tankarna hos de som ska köra på lördag;

Henrik Blom – Cykelvasan är ganska mycket hatkärlek. Likt när anspänningen och våndan byggs upp inför det årliga tandläkarbesöket, försöker jag ständigt intala mig själv att ”Vasan är ju långt borta”. Efter målgång i Mora brukar jag tänka att ”skönt, nu är det ett helt år till nästa gång”. När långloppssäsongen drar igång tänker jag ”det är ju hela tre månader till Cykelvasan”.
Jag brukar faktiskt lyckas skjuta på Vasatankarna fram till två veckor innan. Efter det växer anspänningen gradvis fram till startskottet då sammanbrottet är nära.
Jag har haft en bra och framförallt stabil säsong och fått in många bra tävlings- och träningspass.
Cykelvasan är ett lopp som brukar passa mig bra (trots mina känslor för den) och målet är att toppa fjolårets 25e-plats. Men för att lyckas med det gäller jag har både dagen och lite stolpe in och även lyckas hantera anspänningen och de nervösa tankarna …

 

Johan Lidman – Efter xco sm har jag haft en bra träningsperiod och även kört ett lopp i Luleå kallat Snakehill XC. Det känns som att formen är bra och jag ser fram emot min andra start i cykelvasan. Jag hoppas på en bra dag i sadeln och att kroppen är redo för en ordentlig urladdning!

 

 

 

Fredrik Berndes – Kul med ännu en Cykelvasa. Ett tufft och spännande kraftprov och numera en väldigt trevlig klubbresa med massor av OIKare som reser, bor och cyklar tillsammans. Detta blir min 10:e Cykelvasa och hittills har jag alltid lyckats slå PR varje år både tid- och placeringsmässigt. Men förra året gick fort och jag tror det blir en svår uppgift att fortsätta den trenden i år. Men jag gör ett försök. Mest nervös inför de första snabba milen med höga hastigheter och stora klungor med en hel del krascher.