Välj en sida

Äntligen dags för tävlingspremiär! Något man i tider som vi nu lever i får vara ganska så glada över. Plats för teamets avstamp för 2021 är Falun och det är XCO mot Sveriges MTB-elit som står på menyn.

Lugnets XCO är eventet och går som namnet skvallrar om på Lugnet i Falun. En tävling som har funnits några år nu och som brukar sätta sina deltagare på rejäla prov med både massor av höjd och tekniska svårigheter.

Lugnets XCO-bana är helt nybyggd och designad för att kunna mäta sig med internationella tävlingsbanor. Här hittar även den mest avancerade cyklisten sina utmaningar men banan är kompakt och det är enkelt att skarva förbi sektioner som man upplever för svåra. 

Det har även visat sig att banan uppskattas av många fler än bara XC-racers – dirtcyklister, enduromotionärer och till och med en och annan downhillcykel syns med jämna mellanrum i banan.

 På plats att representera teamet är Johannes Sikström och Andreas Vikström, båda laddade (och en bit nervösa) till tänderna att få börja tävla och mäta sig mot andra.

Vi håller så klart tummarna att de båda två får en lyckad tävlingspremiär och framförallt har kul där ute.  Så här går deras tankar inför loppet;

Johannes Sikström
– Dags för race! Efter en lång vintern känns det nästan overkligt, hur var de nu att tävla? Mitt utgångsläge känns väldigt bra, så bra jag hade kunnat räkna med. Jag har kunnat träna hyfsat ohindrat långa perioder. I termer av effektsiffror ligger jag mycket bra till, har med små marginaler slagit mina egna effektrekord på några av min vanligare intervallpass, som både 3-1:or och 1-2:or. Så det känns som att benen finns där. Där det är lite frågetecken är såklart just tävlingsvana, cykla med andra samt att jag fått relativt lite tid på stig och teknisk cykling. Men det är skönt att vara mestadels tillfreds med förberedelserna och om jag slipper material-strul och pollen-chock så borde jag få ett rättvist resultat. Såklart krävs att huvudet är med hela vägen till mål och att man kan hålla skaplig fart i stöket. Det två svåraste A-linjerna (stentrappan och stora hopplinjen) har de stängt för att minimera eventuell belastning på vården och det var faktiskt lite skönt, då slipper jag grubbla över att hantera dem på varv 6 när man helt mos i både huvud och kropp. Hur nöjd jag blir med resultatet kommer jag (försöka) basera mest på känslan i loppet och genomförandet!
Andreas Vikström 
– Det är dags! Sätter av mot Lugnet XCO som får agera tävlingspremiär för säsongen. Ingen mjukstart att vänta med en omtalad, utmanande bana och tuffast möjliga motstånd i nationen. Väntas höga temperaturer och en hel del nerver att brottas med, helt perfekt.
Med mig har jag en spännande känsla från fartpass jag lyckats få ihop med teammate Henrik Enberg. Erfarenheterna från förra året har ingivit en tightare känsla mellan mig och cykeln under våren och den tryggheten öppnar nya möjligheter till fart. Förhoppningsvis lite mer benägen att hålla mig i heta situationer under hela racet. Premiär i nya stället med Team Advania på ryggen och dessutom fylld med pepp från taggade OIK cyklister, mycket att jobba med!

 Mer info om helgens tävlingar samt resultat hittas på https://www.lugnetxco.se/