Välj en sida

Snart helg igen och ännu en startlinje att ta plats på. och inte vilka startlinjer som helst, ”hemmaplan”! Efter mer en ett år utan våra stora långlopp här i norr har det äntligen blivit dags för Norrland att agera spelplan, 2 x om dessurom. Kraftloppet i Skellefteå och Tolvtjärnsloppet i Örnsköldsvik står för dörren, lördag resp. söndag och vi har självklart åkare på plats.

Teamet/klubben har en bra historik på båda dessa tillställningar och har varit representerad på pallen många gånger de senaste åren, både i herr- och damklasser. Som sig bör på ”lokala” är det ofta även fin uppslutning från vår klubb Obbola IK och från Team Advania OIK Elit  kommer större delen av gänget till start någon eller båda tävlingarna. Under lördagens Kraftloppet tävlar Viktor Knutsson, Niklas Henriksson, Johannes Sikström och Viktor Sehlstedt (tävlingspremiär) och på Tolvtjärnsloppet dagen efter tävlar Andreas Vikström, Eva Lagrange (tävlingspremiär) Viktor Knutsson och Johannes Sikström. Det blir intressant att se hur Johannes och Viktor klarar av ”dubbleringen” och kul att följa både Eva och Sehlstedt i deras tävlingsdebuter för året. Vi får se vad gänget kan göra enskilt och tillsammans. Men håller trenden från tidigare år i sig så kan vi nog se framemot Team Advania högt upp i listan.

 

Så här säger gänget själva om sin status inför helgen;

Niklas Henriksson, inför Kraftloppet –Som vanligt har jag varit Vasabakis samtidigt som man börjat jobba igen. Hösten är dessutom rejält här och det brukar inte ge mig motivation i träningen tyvärr. Idag (torsdag) ska jag försöka ta tag i livet med lite intervaller och komma igång inför helgen. Motståndet verkar bli bra och det känns skönt att slippa sätta fart på loppet själv. Jag gjorde min tävlingsdebut på detta loppet för några år sedan, det var nog ingen vacker syn när en klumpig skidåkare gjorde premiären. Jag har större förhoppningar denna gång iallafall. Banan sägs vara lätt tekniskt, jag kommer ihåg annorlunda från min debut.

Viktor Sehlstedt, inför Kraftloppet –Tävlingspremiär på cykel för mig iår. Går in utan förväntningar då jag aldrig fått chansen att mäta formen mot de andra i sommar, samt en stor brist på tävlingsvana. Lyckligtvis ligger det några race planerade framöver och ser denna helg som en chans att lära och ta nya kliv. Har lyckats behålla en stabil känsla under sommaren och förhoppningsvis ska den hålla i sig på lördag.

Andreas Vikström, inför Tolvtjärnsloppet –Någon form av mersmak för dessa längre tävlingar har vuxit fram. Med det sagt saknas fortfarande ett tillfälle där jag känt mig annat än malplacerad. Detta blir ännu en tävling som jag kör för första gången, men banan har jag faktiskt cyklat igenom tidigare. Just banan är vad som fäller avgörandet vad som lockar mest denna superhelg med flera tävlingar att välja mellan. Målet blir att hänga med i ”överfart” så länge det går, krypa sig närmare den verklighet som krävs för att åka med killarna framför mig. Jag sätter allt på ett kort och kör endast Tolvtjärns denna helg, något jag hoppas betalar sig i en helhjärtad insats att vara nöjd över. Med erfarenheterna från Vasan får jag förhoppningsvis ihop ytterligare en bra dag energimässigt och kan börja nedmontera min egen bild av att ’långlopparna’ är några jag inte kan stångas med.

Viktor Knutsson, inför Kraftloppet och Tolvtjärnsloppet –Likt förra veckan blir det dubbla race med Kraftloppet på lördag och Tolvtjärnsloppet på söndag. Det gick ju bra på XCM SM trots ett stenhårt cykelvasan innan, visserligen med två dagars vila mellan vilket vi inte får i helgen men å andra sidan förväntar jag mig att Kraftloppet inte blir i närheten lika hårt som vasan. Jag kommer försöka köra ganska defensivt på Kraftloppet, inga långa utbrytningar, det får lagkamraterna stå för. Jag förväntar mig att Tolvtjärnsloppet kommer bli en riktigt tuff tävling med många kilometer ganska blöt stig och bra med höjdmeter, motståndet verkar det inte heller vara fel på. Jag siktar på pallen!

Johannes Sikström, inför Kraftloppet och Tolvtjärnsloppet –Kraftloppet: Skönt att få tävla på hemmaplan! Kraftloppets bana är utmanade för mig, inte tekniskt såklart, utan i vilken typ av lopp det blir. Kollar jag startlistan så känns det tufft att ens vara på pallen, bara inom Team Advania har vi nyblivna topp 20 och 25 från vasan och SM XCM. Där vasan är mest jämförbar med Kraftloppet. Men jag ska göra allt jag kan för att inte släppa iväg pojkarna med mer muskler och högre effektsiffror än mig! Jag måste också ställa in mig på att det kommer inte avgöras på en stig eller i en backe, utan det blir längs en platt grusväg det kommer bli avgörande insatser, med det i huvudet kanske det går bättre att plåga sig i sånna partier.

Tolvtjärnsloppet: Då detta går dagen efter så tror jag det blir en tuff dag, tålighet och uthållighet blir avgörande. Banan ska vara omgjord med mindre asfalt och fortfarande rätt bra med stigningar. Det borde passa mig lite bättre än Kraftloppet, men det år jag kört har de aldrig avgjorts i backen ändå, kanske får försöka ändra på det om benen är med mig!