Johannes Sikström

Herrelit – MTB

Ålder: 35
Hemstad: Skellefteå
Familj: Gift med Elin, två barn Sam född -16 och Holly född -19
Årlig träningsmängd: ca 400 timmar
Styrkor som cyklist: Teknisk och snabb på stig, stark i branta uppförsbackar
Meriter som cyklist: Vinst Obbola Challenge 2019, 2:a SM XCO H30 2019, 25:a totalt Långa Lugnet 2019.
Tankar om Team Advania: Superroligt att få vara del av den här satsningen på norrländsk MTB! Att vara del av ett lag är väldigt motiverande och extra kul med så engagerade både sponsorer och klubb i bakgrunden, samt alla de starka åkarna såklart!
Mål 2022: Ta steget från master till elit. Att göra prestationer där jag verkligen lyckas ge allt. Att prestera på SM i både XCM och XCO är huvudmål.
Årets tävlingshoj/ar: Orbea OIZ.

Följ på blogger:  pulskurvan.se

Mer om Johannes

Ursprungligen från Lycksele men han har sedan 2016 landat i ett radhus i Skellefteå efter en period i Göteborg och Stockholm. Johannes är civilingenjör till yrket och jobbar idag med att utveckla processtyrning på Boliden minerals teknikavdelning.

   Johannes har alltid gillat att cykla men i 13-14 års ålder blev det mer uppstyrt med deltagande på cykelträningar i Lycksele. Det blev snabbt mer seriöst och han tävlade under ungdomsåren i Sverigecupen och i SM i XC. Hamnade oftast kring topp 10 med några finare placeringar. Efter junioråren blev det värnplikt och studier vid Umeå universitet. Cyklingen hamnade på is och det blev mycket blandade träningsformer som motocross, squash, crossfit och klättring.

 
   När Johannes (och Elin) lämnade 31 kvm lägenhet i Stockholm för radhus med mera plats i Skellefteå så kom tankar på mountainbike tillbaka. Sagt och gjort sommaren 2016 inhandlades en mountainbike och ”comebacken” var ett faktum efter ungefär 9 år utan cykel. Det började med några mindre lokala tävlingar men blev snabbt mer seriöst då han som person är både tävlingsinriktad och motiverad.
 
   Johannes lägger ganska mycket energi på att både analysera och planera sin träning, något han gärna beskriver och berättar om i sin blogg pulskurvan.se. Favoritpasset är hårda intervaller på kuperade varvbanor 5-15 minuter – det blir väldigt specifikt mot XCO och är roligt och utvecklande att cykla snabbt i skogen. Det eller att jaga KOM på Strava givetvis =). Kvalitén är sällan problemet utan det som är utmaningen är att få till träningsvolymen som krävs, långa distanspass kräver god planering när det är 2 småbarn hemmavid. Vintertid så nöts det många intervaller på Monarken i källaren.