RR – Ibland går det inte som man hoppats!

RR – Ibland går det inte som man hoppats!

Ett onödigt långstopp för ett tekniskt missöde, ett kämpigt kryssande genom fältet och en oläglig förkylning. Helgen i Skövde blev inte riktigt som Maria och Tomas hoppades på. Men som nån kändis en gång sa ”det är bara att bryta ihop och komma igen …” Fler race kommer – vi har ju bara börjat!

Föregående helg var det alltså dags för säsongens första tävling i Långloppscupen: Billingeracet i Skövde. På plats från teamet fanns paret Karlberg, precis som 2018. Dock var det enbart Maria som kom till start då Tomas satsade på SWE Cup i Vårgårda dagen efter istället.

Foto: Cykelkanalen.se

Det karaktäristiska platåberget Billingen ligger alldeles i kanten av staden Skövde. Berget och dess omgivningar är ett populärt och välbesökt fritidsparadis med cykel- och skidspår, slalombacke, bad och fiskesjöar. Ett perfekt område för ett utmanande MTB-lopp. På toppen av berget ligger hotellet Billingehus och tävlingscentrum för Billingeracet.

Billingeracet är ett lopp som Maria verkligen gillar och med resultat från två tidigare tävlingar som skvallrat om att form finns i kroppen och det fina resultatet på samma race förra året (4:a) fanns det förhoppningar om framskjuten placering. En förhoppning som dock tidigt i loppet grusas när det redan efter ca 6 km smäller/knakar till rejält i sadeln och den pekar rakt upp i skyn. Ett långt stopp med att försöka fixa till problemet gör att Maria tappar de fina ryggarna hos She Rides-gänget (4a, 5a, 6a i mål) och loppet ser ganska mörkt ut. Men efter en hel del meck knyter hon ihop säcken på ett bra sätt och kör till sist upp sig till en 8:e plats.

Foto: Mtbfoto.se

Åt det absoluta toppen fanns förstås inget att göra. Årets dam-elit är bredare och starkare än förra året och det är många om budet vad det verkar.  Ska man lyckas berga en topp fem-placeringar måste man få till ett problemfritt race.  Här är Marias egna ord om Billingeracet;

Maria Karlberg ”– Starten går och allt är hysteriskt som vanligt, det bär av uppför och det bränner fint i både lungor och ben. Tar rygg på Sandra Backman, She Rides, uppför grusbacke och tycker väl att jag hänger med ovanligt väl i starten. Men så runt 5-6 körda kilometrar smäller det till från min sadel. Första tanken var att nått small av, men stannar och ser att sadeln ”bara” rört sig i fästet och står rakt upp. Får fram verktyget, men det är fippligt och svårt att komma åt, tiden tickar och fältet rusar förbi. När allt sitter på plats är jag låååångt ner i fältet, och hoppsan vilket annat tempo det var här! Inleder projekt köra om-jaga-dra och med undantag från några enstaka cyklister får jag inte mycket hjälp framåt i fältet. Men tycker väl ändå det flyter på hyfsat, och en bit in på andra loopen börjar jag komma ifatt tjejer i min klass. Klättrar från 12e till 8e plats i damelit och gör drygt 70 omkörningar sista halvan av loppet. Med det sagt försöker jag plocka med det som var positivt och drar åt skruvarna lite extra inför nästa race

Operation omkörning har påbörjats. Foto: Cykelkanalen.se

 

Om Tomas äventyr på Swe Cup i Vårgårda finns inte så mycket att säga annat än att det blev en DNS. När förkylningssymtomen börja krypa inpå redan på lördag eftermiddag blev utsikterna för start dåliga och när det inte blivit bättre på söndag morgon blev det ingen resa till Vårgårda, hälsan först!

Tomas Karlberg ”– Kände på lördag eftermiddage den där oskönt svidande känslan i halsen och på söndagens morgon har det övergått i en skenande vilopuls och fullt utblommad förkylning. Hade verkligen sett fram emot Vårgårda då jag känt mycket tävlingsglädje på slutet, men det blev tyvärr en trist DNS. Bara åka hem och försöka kurera till kommande tävlingar.

Foto: Mtbfoto.se

Foto: Mtbfoto.se

RR Tibro MTB race, Västgötacupen

RR Tibro MTB race, Västgötacupen

Paret Karlberg fortsatte efter Lidingöloppet sin MTB-tour vidare söderöver. På söndagen var det dags för Tibro MTB race för både Tomas och Maria och barnen! 

Västgötacupen är en välorganiserad cup med växande deltagarantal. Mestadels från närliggande klubbar men även en hel del långväga gäster från tex Täby (och Obbola såklart!). På söndagen var det Tibro som bjöd på en fantastiskt fin bana med många, många höjdmeter och slingrande singeltrack där det gällde att sätta linjen snarare än att bröta över stenar och rötter.

Tomas fixade säsongens andra pallplats i XCO. Foto: Maria Karlberg

Tomas som stod över Lidingöloppet och istället agerade publik tillsammans med barnen var laddad och det räckte tillslut till en fin 3:e plats i H30. Även Maria hade krut i benen trots 63 km Lidingö i benen och landade även hon på en 3:e plats.

 

Maria ville inte vara sämre än sin man och knep även hon en 3:e plats: Tomas Karlberg

 

Tomas om Tibro MTB race; 

Tomas Karlberg ”– Jag kom iväg skapligt i starten men fick en kille ”i vägen” för att få rygg på första klungan. Därefter följde ett tajt race hela vägen in mot mål, såg hela tiden konkurrenterna framför. Och konkurrensen var det inget fel på, närmast framför på andra plats låg killen som vann H30 i SWE Cup förra året. Slutade på 3e plats.

 

RR Lidingöloppet MTB

RR Lidingöloppet MTB

I helgen, lördag 4/5 var det dags för årets första långlopp på svensk mark, nämligen Lidingöloppet. Maria, Viktor och Henrik E stod på startlinjen tillsammans med ett helt gäng andra OIKare. Dessutom körde paret Karlberg XCO-loppet Tibro MTB-race i Västgötacupen på söndag, mer om det i nästa inlägg. 

Lidingöloppet gick på en 63 km lång fartfylld, tuff, kuperad och vacker bana i skärgårdsnära natur. Dagens väder var rejält kyligt med endast några få plusgrader och det var väldigt få på start som körde kort-kort. De allra flesta var betydligt mer påklädda. På startlinjen från teamet fanns Maria, Viktor och Henrik E. Dessutom återfanns även Patrik från teamledning i motionsklass.

Viktor Knutsson på väg uppåt i listan. Foto: Cykelkanalen.se

 

Lidingöloppet är känt för att starta i hårt tempo och denna dag var inget undantag. Direkt på start blev det ”all-in” och med kallt väder, liten eller ingen uppvärmning kan det bli en rejäl utmaning för musklerna. Något säkerligen många fick erfara på lördagens race. Alla tre elitåkare gjorde fina och stabila insatser. Bäste herre för dagen blev Viktor som efter en lite försiktig start stadigt klättrade i fältet och i ett ganska solo-betonat race tillslut landade en fin 24:e placering. Maria visade återigen att hon är stabil i toppen och gick i mål på en 6:e plats. Henrik som hade en lite tyngre dag såg ett tag ut att falla genom fältet men knöt ihop säcken och landade på en 29:e plats.

Henrik Enberg krigar på. Foto: Cykelkanalen.se

 

En bra start på långloppssäsongen och lovar gott inför kommande tävlingar som går på lite mer blandat underlag och innehåller mer stig. Något hela gänget gillar.
Så här är deras egna reflektioner från Lidingöloppet;

Maria Karlberg ”–Långloppsdebut för säsongen! Tycker det var en riktigt kul bana som var mer flowig än jag föreställt mig. Försökte gå med första klungan från start men efter några km brände det lite väl i låren och fick släppa. Kom i lag med Sue Paz från She Rides och vi jobbade på bra tillsammans och hade det riktigt trevligt där första halvan av racet, såg ryggarna ibland på gänget framför men lyckades inte plocka något på dem. Rätt vad det är kommer sen startfältets favoriter Emmy Thelberg, Jennie Stenerhag och Hanna Bergman (som senare punkade) ifatt bakifrån och det visar sig att dom kört fel och fått jaga ikapp. Jag lyckas hänga på dem i några kilometer innan luckan blev för stor i en backe och jag klarade inte täppa till. Efter det, med drygt 25 km kvar körde jag ensam. Visste inte hur långt det var upp till dom framför eller hur stor luckan var bakåt, men jag kämpade på vad jag hade och försökte hålla farten hela vägen. Hade en svacka när det var ca 12 km kvar, men efter Grönsta backe var det 5 ganska lätta kilometrar in till mål och jag kunde mata på skapligt och landade på en 6e plats, dryga minuten efter She Rides-gänget. Jag är nöjd, känns som jag fick ut vad jag hade i benen just nu.

Henrik Enberg ”–Jag hade både ben och lungor på en annan planet kändes det som men nöjd att jag bet ihop och slet mig igenom. Gillar ju stig och stök och detta lopp är kanske inte helt rätt då. Men ändå rätt rolig bana med mycket hit och dit upp och upp och ner! Å några korta stigar… den höga snittfarten gör väl dock att det är ganska omysigt. Men skulle ändå ge loppet/banan ett ok omdöme! Hoppas på en bättre upplevelse nästa race!

 

Viktor Knutsson ”–Som vanligt är jag lite skraj i starten men det kändes ganska lugnt faktiskt så jag hade kunnat ligga lite längre fram i starten utan att känna mig otrygg. Jag kommer in i loppet bra ändå, efter ett tag ser jag teamkompis Henrik i svansen på gruppen framför men tyvärr får han lov att släppa det som var tredjeklungan. Efter en rejäl kraftansträngning kommer jag ikapp den gruppen och får äntligen lite draghjälp… i typ 20 minuter. Sen hamnar vi i ett kurvigt parti där jag låg för långt bak och det spricker upp igen. Bara att börja gneta igen för att komma ikapp, men avståndet håller sig runt kanske 200 meter länge. Tillslut kommer jag ikapp några ett gäng men det är ju cyklister som är trötta så det går för långsamt. Bara att gå upp och jobba själv igen. Forsätter gneta på och kommer ikapp lite cyklister som får släppa. Lyckas vinna spurten om 24e platsen i min lilla grupp (första gången jag vinner en spurt tror jag). Nöjd med hur jag kände mig fysiskt idag men taktiskt finns det lite att jobba på. Jag vill också passa på att ge lite kudos till Marcus Dorsch i TeamUV som körde in på en 15e plats och blev bästa norrlänning!

Patrik Andersson ”–Känns som jag fått ut typ det jag har. Bra lopp rakt igenom. Satte på dieseln i starten o lät den tugga på. Tog en hel del på folk på slutet och fick en ganska bra resa utan incidenter o där jag kunde dra stora delar men hittade även folk att åka med. Banan är ju inte precis jiha men svängig o det är ganska lätt att trycka om folk. Roligare än vad jag hade förväntat mig. Finns dock en del att slipa på vad det gäller sväng i grus. Totalt sett en bra dag i sadeln.

 

 

Racerapport från årets första SWE Cup

Racerapport från årets första SWE Cup

I helgen var det Swe-cup Klippingeracet i Säter. Maria och Tomas Karlberg gjorde säsongsdebut och gjorde det med beröm godkänt. Tomas knep en 2:a plats i H30 medan Maria placerade sig som 5:a i D elit.

Tävlingen var den första deltävlingen i Swe-cup och har UCI-C2 status. Tävlingsformen var XCO, dvs den typ av MTB-tävling man tävlar i OS och det innebär en bana på ca 3,5-5 km som körs x-antal varv beroende på klass. XCO-banor innehåller även mer tekniska svårigheter än t.ex. långloppsbanor och Klippingeracet visade sig vara hyfsat lurig. Det blev längre tävlingstid för framförallt damerna och den tekniska banan gav problem för flertalet tävlande. Bl.a. för klubbkamraten Nicklas Jonsson som råkade ut för en rejäl punktering efter en ordentlig ”snakebite”. Bättre gick det för Christer Devall som skuggade Tomas och tillslut landade på 4:e plats i H30. 

Maria fick bekänna rejäl färg så här på försäsongen. Dels för avsaknaden av riktig stig träning men även då startfältet bestod av många från den svenska eliten. Bland annat regerande OS-mästarinnan Jenny Rissveds, Falu CK, som gjorde comback på tävlingsarenan i ett helt nytt team (eget). Och att Jenny skulle ha slarvat med träningen sedan hon la av kan dock ingen beskylla henne för. Hon var tillslut mer än 6 min före tvåan Sara Öberg, She Rides CK .

Både Maria och Tomas kände sig mycket nöjda med årets första race och fått blodad tand för fler SWE Cup. Så här sammanfattar de själva dagen;

Maria Karlberg ”– Starten gick i uppförsbacke, och min vana trogen var jag sist uppe på toppen. Snabba starter är väl inte direkt min starka sida. Men ganska snart hade jag avancerat några placeringar och låg i en grupp av 3 cyklister där jag kände mig bekväm. Vågade inte gå på rött för mycket då hela 6 varv på 5 km-banan skulle avverkas. Dom tekniska svårigheterna som jag var så orolig för innan passerades med hyfsat flyt, och efter 3e varvet kände jag att jag var lite starkare än dom jag låg med och gick ifrån. Körde resten av loppet ensam, det var långt uppåt och luckan bakåt växte sakta. Gick i mål som 5a och nöjd med det!

 

Tomas Karlberg ”– Fick inte en optimal start, blev instängd och fick lägga lite krut på att köra om i de första backarna. Tyckte det kändes bra men det gick nog lite för fort första varvet, andra varvet blev tyngre. Hamnade sedan i ”ingenmansland” utan någon vare sig framför eller bakom och fick därmed göra mitt egna lopp, så under tredje och fjärde varvet hittade jag ett mer lagom tempo och kom in bra i loppet igen. Blev glatt överraskad av 2a platsen då det dagarna innan inte känts jättebra i benen. Så nu är siktet inställt på fler deltävlingar i SWEcup!

Andalucia Bike Race – 3 down 3 to go…

Andalucia Bike Race – 3 down 3 to go…

Andalucia Bike Race har dragit igång och Henrik Blom, Henrik Enberg och Viktor Knutsson är på plats för att kriga i teamets färger. Från Obbola IK Cykel tävlar också Nicklas Jonsson i klassen Herrar 40.

Efter tredje dagen, vilket innebär att hälften av de sex etapperna är avklarade, ligger Henrik Enberg på en 33:e plats tätt följd av Henrik Blom på plats 35. I det ca 100 man starka startfältet för herrar Elit ligger Henrik E 1 tim och 10 min efter täten och Blom har ytterligare 7 minuter upp. Detta efter dryga 8 timmars cykling avklarad. Upp till en topp 10-placering är det just nu ca 50 minuter för bästa teamåkare.

Viktor Knutsson hade en tuff tredje dag, där vi i teamledningen fortfarande väntar på mer detaljer kring exakt vad som har hänt. Det verkar dock klart att han ej har slutfört den etappen villket troligen innebär att han är ute ur totalställningen.

I Herrar 40 går det riktigt bra för Nicklas Jonsson, där han efter tre dagar ligger på 33:e plats av 186, endast 54 minuter efter täten. Upp till en topp 10placering är det endast ca 30 minuter för Nicklas.

En kort rapport fick vi av våra tre hjältar efter de två första etapperna:

Henrik Enberg: OK flyt både igår och idag, lite seg i starten men kämpat hårt loppen i genom, några korta tappet längs banan men det har alla. Nöjd med dagens placering.

Henrik Blom: Lite missflyt igår med kedjehopp och tappad tid. Krigade på bra mot slutet och kändes starkare än väntat! Idag bra start men spoilerad av en punka efter ca 20 km. Tätade med patron. Körde på hårt och höll ihop loppet bra!

Viktor Knutsson: Riktigt nöjd med gårdagen och hade gärna kört ett varv till 💪 fysiskt pigg men på limit tekniskt. Idag egen takt lugnt från start, rejäl felkörning, lite cykelmeck (sadel krånglade). Sparade energi på slutet för kommande dagar 👍

Fortsättning följer…

Norra Finland Blom(mar) med Team Hi5!

Norra Finland Blom(mar) med Team Hi5!

Det är inte bara långloppscupen, Cykelvasan och norrländska MTB-tävlingarna som lockar teamets tävlingscyklister. Då och då smyger sig ett äventyr utöver det vanliga också in i tävlingskalendern. I våras var ”Henrikarna” Blom och Enberg och gästspelade i Andalucia Bike Race, i mitten av juli var makarna Karlberg på bröllopstävlingsresa i Alperna och nu i augusti var det dags för Henrik Blom att ge sig ut på äventyr igen. Denna gång i form av Saariselkä MTB Stages, ett tredagars etapplopp långt ute i Finlands norra vildmarker med 180 km och ca 3600 höjdmeter klättring på agendan. I konkurrens av 20-talet elitcyklister, och efter knappa 9 timmars cykling över de tre dagarna, kunde Henrik Blom till slut cykla in på en superstark 2:a-plats. Från Teamet gratulerar vi till en stabil insats!

För dig som är intresserad av detta med etapplopp, och kanske själv funderat på att köra någon gång, så bjuder Henrik också på en extra utförlig racerapport. God läsning!

Henrik Blom: – Styrde bussen från Luleå norrut mot Saariselkä som ligger ca 3 mil från den ryska gränsen mot Murmansk och i höjd med Karesuando. Loppet består av 18 mil uppdelat i 3 etapper. Terrängen bjuder på allt man kan begära, plus en massa mer! Allt från att korsa 50 m breda och 0,5 m djupa forsar, till tekniska, branta och långa uppförsbackar och flowiga utförslöpor. En singeltrack-älskares dröm.

Dag 1 (50km 1100hm): I strålande sol och 17 grader gick starten uppför ca 200 hm till en av Saariselkäs fjälltoppar. Efter ca 30 hm var jag ensam att följa Toni Tähte (finsk toppcyklist) i ca 7 min innan även jag  blev tvungen att släppa. Åkte dock på en rejäl syrasmäll då jag tyvärr tydligen gick på rött lite för länge. Ofokuserad av ansträngningen nådde jag toppen och råkade följa banmarkeringen för 3:e dagens etapp. Hann köra 200 meter i fel riktning innan jag upptäckte mitt misstag och fick köra tillbaka. Led länge av syrasmällen, samtidigt som jag jobbade mig upp i fältet. Terrängen var den tuffaste jag cyklat och inte var den lättare när man inte cyklade. Rullade i mål på 2 h 25 min som 2:a, ca 2,40 min efter Toni. 5 h senare kom regnovädret.

Dag 2 (77km 1440hm): Möttes av spöregn när jag tittade ut genom sovrumsfönstret. Då jag insåg att det regnat hela natten förstod jag att det skulle bli blött, lerigt och riktigt tungcyklat genom de myrmarksfyllda finska skogarna. Starten var samma som dagen innan. Visare från dagen innan valde jag att släppa Toni’s rygg efter ca 4-5 min. Vägvalet uppe på toppen var inga problem, då jag kört den vägen dagen innan…
Hamnade med två st om 2a-4e plats. Vi hängde ihop i knappt 4mil till jag fick en lucka och blev ensam 2a. 2 km senare, i en lång klättring syntes ledande Toni till för första gången sedan startbacken, ca 2,5-3 min framför. Han försvann över krönet på backen, men med 2,8 mil kvar syntes Tony till igen. Denna gång ca 1-1,5 min fram. Kände mig stark och moralen växte. Men i samma veva började jag ana en pyspunka (ventilen läckte). Med 2,5mil kvar var framdäcket väldigt svampigt, men som tur var kom jag då till 3:e servicestationen. Stannade vid en golvpump och pumpade upp trycket till 1,8 bar, fortsatte efter dryga minuten och gav allt jag förmådde resterande del av etappen, men kom aldrig ifatt Toni, utan rullade in 2,01 min efter som 2:a, än en gång.

Dag 2 (54km 1050hm): Lättåkt start innebar gruppresa första 6 km innan myrmark och slakmotsklättring sprängde gruppen. Vi blev en grupp om fyra, där Toni Tähte kom loss uppför och vi övriga tre kämpade oss ikapp när det var mer lättåkt. Med 20 km kvar kom jag och Toni lös i en lång klättring. Tyvärr blev jag själv tvungen att släppa 2 km senare en bit innan toppen av fjället. Hoppades kunna täppa luckan i nästkommande nerförkörning. Jag närmade mig, men kom aldrig ifatt. Dock visade det sig i botten av den snabba utförskörningen fylld av ”kattskallar” att jag fått genomslag och punkat framhjulet. Lyckades med min ”slask”-patron och en massa skakande få framhjulet tätt. Plockade ihop prylarna och drog iväg efter att ha stått still 1,35 min. Bad till högre makter att jag skulle ta mig till mål utan att behöva kasta i en slang. Under mitt stopp tappade jag ner till 3: e plats och hade tyvärr inte krafterna att ta mig upp på 2:a plats, utan kom in som 3:a 1,47 bakom segrande Toni och 1,04 upp till 2:a plats.

Sammanfattning:
En helg med bra känsla över lag och med relativt lite mekaniska bekymmer. Jag var väldigt sliten dag 3, men jag antar att det är vad man får vänta sig i denna typ av etapplopp. Saarisälke Mtb Stages var ett otroligt välordnat arrangemang med mycket välkomponerad bana, starkt startfält, bra service efter banan, generösa priser och fantastisk middagsbuffé efter varje tävlingsdag. Nästan enbart riktig singeltrack i vild natur med mäktiga vyer. Jag rekommenderar alla som vill ha en utmaning att boka in denna tävling 2019.

/Henrik