Tävlingshelg igen. Billingeracet och SWE Cup

Tävlingshelg igen. Billingeracet och SWE Cup

Dags för säsongens första tävling i Långloppscupen: Billingeracet i Skövde går av stapeln på lördag 11 maj och vårt cykelpar Tomas och Maria är på plats likt förra året. Dock är det enbart Maria som kommer till start då Tomas satsar på SWE Cup i Vårgårda dagen efter istället. Men fler OIKare är på plats.  

Det karaktäristiska platåberget Billingen ligger alldeles i kanten av staden Skövde. Berget och dess omgivningar är ett populärt och välbesökt fritidsparadis med cykel- och skidspår, slalombacke, bad och fiskesjöar. Ett perfekt område för ett utmanande MTB-lopp. På toppen av berget ligger hotellet Billingehus och tävlingscentrum för Billingeracet.

Loppet består av två loopar, Öglundaloopen och Rydsloopen, båda med lite olika karaktär. Öglundaloopen är den första loopen påoch startar nere vid Arena Skövde och bjuder på en hel del utmanande backar tex Caterpillarbacken väntar bergspriset väntar på toppen. Annars är det en del cykling på banvallar och stigar (bla de grymma Öglundastigarna) som är en blandning av rotiga singletracks och motionsspår. Efter de härliga stigarna väntar Öglundabacken. En riktig utmaning också för Eliten. Det gäller att ha bra ben om någon tänker rycka ifrån redan här.

Maria ”in action” på Billingeracet 2018. Foto: Cykelkanalen.se

Rydsloopen bjuder på grottor, vitsippor och roliga stigar. Ryds grottor passeras ganska snart på loopen och efter detta väntar den magiskt fina och omtalade Vitsippestigen. En bit längre fram väntar ett gäng namngivna stigar som Donkelostigen, Krokodilstigen, Rekordstigen och den grymt härliga Endurostigen som leder åkarna rakt ner till Järnvägen. Rydsloope fortsätter ytterligare en stund med stigar av olika karaktär innan den 5 km långa avslutningen på stigarna Strupen med Strupporten på toppen som de sista utmaningen innan målgången.

På plats i skövde är även ett annat OIK-par. Nämligen Andrea och Mattias Willman. Kul att följa även dessa klubbkamrater Vi håller så klart tummarna att de får tillfälle att även njuta lite av både vitsippor och fina singlestracks trots hög puls och stumma ben.  Så här går marias tankar inför loppet;

Maria Karlberg ”– Min egen form känns ganska stabil även om jag saknat det där lilla ”extra” i benen senaste tiden. Sen har det hänt roliga saker inom damcyklingen i MTB-sverige och det är att både bredden och toppen växt, så det är många som slåss om podieplatserna i år! Jag hoppas kunna plocka fram ännu lite mer ur kroppen på lördag så att jag är en av de som är med där uppe. Jag gillar banan och den passar mig nog ganska bra, även om 75 km race alltid känns långt såhär i börjar av säsongen.

 

2018 var Billingeracet säsongspremiär för både Tomas och Viktor Knutsson. I år står ingen på startlinjen men premiär har de båda gjort sedan ett bra tag och Tomas avstår Billingeracet till förmån för XCO-tävling på söndag istället.  Tomas har hittills kört två XCO-tävlingar och plockat 2 pallplatser. Ska vi våga hoppas på ett hattrick nu då SWE Cup kommer till Vårgårda?

Tomas Karlberg ”– Säsongens första två tävlingar har gått över förväntan, så jag ser fram emot att ta mig an den andra deltävlingen i SWE Cup. Vårgårda har jag aldrig varit i, men det är ju lite klassisk XCO-mark, så jag hoppas på en rolig och tuff bana. I veckan har det blivit mycket fin stigcykling här nere på Kinnekulle, så med ett par lugnare dagar nu och supportertjänst på Billingen imorgon hoppas jag benen är pigga på söndag eftermiddag när starten går.

 

Racetime! Klippingeracet coming up!

Racetime! Klippingeracet coming up!

I helgen är det tävlingspremiär igen. Med internationella äventyret ABR i ryggsäcken går teamet ”all in” på den nationella tävlingsarenan den närmaste tiden. Det har blivit dags för paret Karlberg att dra på sig nummerlappen igen och detta sker på Swe-cup Klippingeracet i Säter.

Tävlingen är första deltävlingen i Swe-cup och har UCI-C2 status. Tävlingsformen är XCO, dvs den typ av MTB man tävlar tex OS i och det innebär en bana på ca 3,5-5 km som körs x-antal varv beroende på klass. XCO-banor innehåller även mer tekniska svårigheter än t.ex. långloppsbanor och Klippingeracet hyfsat lurig. Så här lyder arrangören CK Naténs egen banbeskrivning; ”Långa banan är ca: 5,0km och har några tekniska partier med bl.a. stenkistor och drop. Banan är fysiskt krävande och innehåller flera single tracks. Banan är uppbyggd kring en större kulle som passeras flera gånger vilket innebär ungefär 120m klättring per varv. Korta banan är ca: 3,3km och har några tekniska partier och är ganska fysiskt krävande. Nybörjarbanan är ca: 1000m och går på lättåkta stigar och körs 1 eller 2 varv beroende på ålder.”
I år verkar dock förutsättningarna vara både torra ock snabba till skillnad från 2018 då arrangören fick köra snöslunga veckorna innan för att vara säker på att ha barmark vid tävlingstart.

För teamets räkning är det alltså Maria och Tomas som åker ner till Säter. Från klubben kommer även Nicklas Jonsson och Christer Devall köra. Tomas har kört en del XCO-tävlingar tidigare medan Maria inte är lika erfaren i denna tävlingsform som inom långlopp. Hon verkar dock få bekänna färg riktigt ordentligt då det inte är några duvungar hon får slåss med på lördag. Den absoluta Sverigeeliten är på plats inklusive en combackande Jenny Rissveds Falu CK. Andra vassa namn är Saga Molin Varbergs MBC, Ida Danielsson Team Ormsalva och Emmy Thelberg Team TCM.

Hur som helst verkar både Maria och Tomas laddade och pigga och krya och ser fram emot att få börja tävla. Det blir intressant att höra hur Marias upplevelse av att köra fullgung på race för första gången också. Så här går deras tankar;

Maria Karlberg ”–Det här att tävla XCO är lite som att bryta ny mark, och det är med skräckblandad förtjusning jag tar mig an det. A-linjerna är ofta en utmaning för mig men som tur är finns det ett val ☺️ Det är himla kul med den här typen av cykling och jag ser det främst som superbra teknikträning och en fin genomkörare!

 

Tomas Karlberg ”– Ser fram emot att köra årets första tävling! Blir lite mer XCO-fokus nu på vårkanten då jag och Maria turas om lite i tävlandet. Tyvärr har det inte blivit mycket stigcykling än, men förhoppningsvis sitter tekniken hyfsat. Planen är att eventuellt köra SM i XCO lite senare i sommar, så det här blir en bra start som förberedelse inför det. Formmässigt är jag inte riktigt där jag vill vara och förhoppningarna inför helgen är inte så höga, men jag ser fram emot att få en ordentlig genomkörare och hoppas kunna tävla mig i allt bättre form här under våren.”

 

Dags att ta sig an Finnmarken!

Dags att ta sig an Finnmarken!

I helgen, närmare bestämt söndag 5/8 är det dags för ytterligare en deltävling i Långloppscupen. Anrika Finnmarksturen i Ludvika står nu på tur. Det är ett lopp som var Sveriges största när mountainbike slog igenom stort på 90-talet. Då med många storheter som gästade och körde loppet, legendaren och Mountainbikens urfader Gary Fisher är en av de mer minnesvärda storheterna som körde loppet då.

Nu är det inte längre Sveriges största långlopp men fortfarande lockar loppet kändisar och en stort antal cyklister som vill uppleva den speciella Finnmarks-terrängen samt unika stämningen som alltid infinner sig längs med banan när Ludvikaborna går man ur huse för att, fortfarande, stötta och heja på cyklisterna som susar fram genom deras bygd.

Finnmarksturen är uppdelad i två loopar. Första loopen utgår från start- och målområdet vid ABB Arena och letar sig via asfaltsvägar genom centrala delar i Ludvika fram till banans första uppförsbacke, här släpps fältet fritt och nu väntar en härlig utmaning i varierande terräng. Via grusvägar fortsätter första loopen bort till Håksbergs nedlagda gruva. Därefter följer Källbottens motionsspår, ett cirka 5 kilometer långt motionsspår i varierande bredd och med roliga stigar. Via grusvägar och mycket fina stigpartier letar sig sedan banan bort mot banans högsta punkt uppe vid Gussjöstugan. Från högsta punkten går turen mot Brunnsvik på snabba och roliga stigar där den första vätskekontrollen väntar. Sedan går banan i en trevlig mix mellan väg och stig tillbaka mot Ludvika och Skuthamn där den andra vätskekontrollen finns.

Andra loopen startar med en sträcka på asfalt via småbåtshamnen och ABB:s industriområde som sedan leder upp till Högbergets motionsspår där bergspriset väntar efter 40 kilometer. Därefter följer växlande grusvägar och stigar innan banan når fram till Hagge där den tredje vätskekontrollen finns efter 53 kilometer. Härifrån är det grusväg nästan hela vägen tillbaka till Ludvika med kortare inslag av stig. På vägen ska dock två rejäla stigningar passeras. Där den sista är Leos backe som är banans sista utmaning och när du nått toppen så har man ca 7 kilometer kvar innan det välförtjänta målet väntar.

Ett rejält desarmerat gäng kommer till start från Team Hi5 OIK Race. Med tanke på den hektiska tävlingsperioden med både SM, långlopp och äventyret Transalp är det kanske inte så konstigt att det behövs lite återhämtning. Speciellt som Cykelvasan nästa helg ska köras av nästan alla i teamet. Men Maria och Viktor kommer stå på startlinjen och försvara klubbens färger. Så här går deras tankar;

Maria Karlberg ”– Ovanligt få tankar inför helgens race i Ludvika. Har hostat ordentligt sen jag kom hem från alperna, först senaste dagarna som jag cyklat igen. Så formen är ett frågetecken – är jag sliten och seg efter Transalp eller har jag fått ett uppsving av formen och kommer stå på startlinjen med superben? Det lär jag inte veta först på söndag. Banan är förhållandevis enkel och snabb vill jag minnas och jag befarar att Jennie och Emmy kommer dra upp ett rysligt tempo. Jag tror jag gör bäst i att köra mitt eget lopp så får vi se hur långt det räcker. Det är blott 6 anmälda i damelit men en snabb koll på vilka det är räcker för att inse att det kommer krävas en riktigt bra dag för pallplats.”

Viktor Knutsson ”– På träningspassen tar jag många PR och känner att det går fort när jag tar i, framförallt på grusvägarna. Så det vore väldigt roligt att få till en bra tävling! I fjol gick det bra på Finnmarksturen med tanke på att jag då inte var i särskilt bra slag, jag tror att banan passar mig bra med en tekniskt lätt inledning och en backe som sållar ut fältet så att man lätt kan hålla sig långt fram utan att folk är i vägen. Stigarna är generellt ganska snälla, det som är avgörande på Finnmarksturen är de inte så snälla backarna andra halvan av banan. Jag ska göra allt jag kan för att hålla mig långt fram i början och sedan hålla hela vägen till mål.”

 

Tomas och Maria mot Bike Transalp

Tomas och Maria mot Bike Transalp

Efter en fantastisk start på säsongen, med totalledning i damernas elitklass i långloppscupen, blir det nu paus för Maria Karlberg från tävlandet hemma i Sverige under ett par veckor. Istället tar hon nyblivne maken och tillika teamkompisen, Tomas Karlberg, med sig på bröllopsresa till Alperna.

Och det blir inte vilken bröllopsresa som helst, utan ett cykeläventyr av den mest utmanande sorten – etapploppet Bike Transalp! Under sju dagar ska Maria och Tomas tävla mot världseliten längs en rutt som går tvärs över alperna från norr till söder. Starten går i Österrikiska Imst och framför sig har de 505,88 km och 18167 höjdmeter som ska avverkas under sju etapper på lika många dagar, innan de till slut får vila ut i Arco strax norr om Gardasjön i norra Italien.

BIKE Transalp 2018 är den 21:a upplagan av den anrika tävlingen som i år har sin dragning genom det dramatiska bergslandskapet mellan Ortler och Adamello. Bergen är enorma och stigarna är både utmanande och krävande. Genom att färdas intill de nästan 4 000 meter höga glaciärerna kommer deltagarna att få uppleva allt från sällan använda singletrails till panoramapass som Gavia-passet på cirka 2 621 meters höjd. De kommer längs vägen också att passera några av världens bästa cykelområden med fantastiska mtb- och freerideleder.

Från starten i Imst går den första etappen längs den gamla romerska leden Via Claudia till Nauders. Den andra etappen, som kort passerar gränsen till Schweiz innan den drar vidare till Italien, är tävlingens kronjuvel eftersom rutten som leder till Livigno kommer att upplevas som en liten Transalp i sig själv. Resterande fem dagar löper tävlingen vidare genom norra italien och gör nedslag i Bormio, Ponte di Legno, Val di Sole och Valle Chiese innan de slutligen når målgången i Arco.

I tävlingen, som körs team om två, kommer Maria och Tomas att tävla i mixedklassen. De har satt upp målsättningen att ta en topp 10 placering i totalen och att på minst en etapp kunna vara med och kriga om en pallplats. Eftersom att det är mot den yppersta världseliten i mtb-etapplopp de kommer att ställas, så är detta inte några lågt satta mål. Tvärtom – för att lyckas kommer det att kräva en insats utöver det vanliga!

Nu på söndag den 15:e juli går starten, och vi i Team Hi5 OIK Race kommer naturligtvis att följa dem med spänning och håller tummarna för en lyckad tävling utan olyckor eller allvarliga incidenter!

 

Dags att jaga Mörksuggan (eller bli jagad av?)

Dags att jaga Mörksuggan (eller bli jagad av?)

Efter ett mycket lyckat slut på juni månad går vi in i juli med sköna känslor.  Tre pallplatser senast, varav två av dem 1:a platser ger en bra känsla inför julis väntande utmaningar. Och det drar igång direkt med Mörksuggejakten i Rättvik, den femte deltävlingen i Långloppscupen. En deltävling där samtliga teamåkare tar plats på startlinjen och där Maria Karlberg gör det i form av totalledare i Damer elit.

Mörksuggejakten inbjuder som vanligt till ett av cupens mest natur- och kultursköna lopp. Banan sträcker sig runt alla de små klassiska Rättviksbyarna och upp på bergen för att se vidderna av den karakteristiska Dalanaturen. Det hela toppas av lokalbefolkningen som går man ur huse för att bevittna, heja och ibland även vattna cyklisterna när de far genom deras byar.

Föga oväntat är det även bra torrt på Mörksuggans bana i år. En bana som till stor del har sandunderlag och tallskog. Detta gör att banan både är snabb och hård samt förrädiskt hal och lös i de mjukaste sandpartierna. Inget regn är att vänta innan och under tävlingen heller så cyklisterna får förbereda sig på ännu en torr och dammig historia.

Själva banan ser lika ut som tidigare år. Dryga 70 kilometer fördelade runt Rättvik. Tävlingsbanan startar inne på skid- och cykelstadion. Cyklisterna guidas av en pacecar ut från stadion och rakt genom centrala Rättvik för att efter 3 kilometer ge fri fart in i banans största utmaning – klättringen uppför Vidablick. En härlig klättring på cirka 2,4 kilometer och 175 höjdmeter. Sedan följer lättåkta grusvägar fram till andra vätskekontrollen. Efter det blir det cirka 15 kilometer stigcykling i lätt kuperad och klassisk sandig Rättviksterräng. Därefter blir det några rejäla stigningar upp till kontrollen i Östbjörka då man vänder tillbaka mot mål. Under den resan väntar fortfarande några härligt sandiga stigpartier och korta branta knixar innan man når Enåns dalgång, vilken ligger precis intill målområdet. Runt dalgången väntar de sista 7 kilometrarna av härlig stigcykling i ett böljande nästintill bergochdalbanelikt landskap innan målet vid Jarlstugan.

Med 2km kvar så hittas i år en nyhet. En cirka 200 meter lång ”pulsloop” för att få en mer utslagsgivande punkt innan mål. På pulsloopen finns en kort och brant backe om cirka 15 höjdmeter som man kommer direkt in i utan nämnvärd fart, krävande med stumma ben!

Det ser ut att bli en varm, torr, dammig och svettig tillställning i Dalarna med andra ord, det låter ju toppen!

Så här går gängets egna tankar…

Maria Karlberg ”– Jag hade en tung dag på Ränneslättsturen i söndags, även om det ordnade upp sig bra ändå tillslut. Jag har tagit det lugnt ett par dagar efter loppet och planen är att köra lite kortare pass nu med några snabbare korta intervaller, och hoppas det ska göra susen och ge piggare ben inför söndagens race. Det är ett starkt och i sammanhanget ”stort” startfält i damelit, så det känns ännu mer än vanligt som det kan bli allt från pallplats till runt tionde plats”

Henrik Enberg ”–Det ska bli riktigt roligt att återvända till Rättviksskogarna på cykel! Sist jag cyklade i Rättvik var SM någongång i slutet av 90-talet (japp jag är gammal 😂). Nu åker vi ner hela familjen vilket känns jättekul! Barnen ska tävla i Lilla Mörksuggejakten på lördag och Jessica kör trail-loppet. Inför mitt lopp på söndag känns det bra tycker jag. Många duktiga anmälda och man blir ju alltid lite nervös inför men jag ska försöka köra smart och inte bränna allt för mycket krut i början, men som alltid så gäller det ju att vara lite med när tåget går. Håll tummarna ✊

Henrik Blom
(Henrik laddar upp med race på Åre Bikefestival och har fullt upp med att klättra uppför Åreskutan …)

 

Viktor Knutsson ”– Ny kedja och nytt mod införskaffat. Det känns som att detta för mig blir en väldigt viktigt tävling. Framförallt för för min motivation för resten av säsongen. Taktiken blir att gå på hårt i Vidablick för att försöka hänga med en bra grupp och sedan att hålla mig långt fram i gruppen för att inte hamna efter när det spricker av på stigpartierna.”

 

Tomas Karlberg ”– Det har varit mycket på agendan efter Lida loop med bröllopet och annat att stå i. Har ändå hunnit köra ett par kortare, mindre tävlingar och även kunnat träna på bra. De kortare tävlingarna har gått ok, men jag är inte nöjd med hur det känns i kroppen. Lite som att jag inte har den där sista växeln att lägga i. Även träningen de senaste veckorna har känts lite likadant, blir snabbt stum och har svårt att få upp pulsen. Försöker nu de sista dagarna in mot mörksuggan få till lite bättre form och kör väldigt lugnt blandat med korta intensiva intervaller. Får se om det blir ett framgångskoncept, men för stunden känner jag mig väldigt osäker på hur det kan tänkas gå på söndag. Mörksuggejakten har jag bara kört en gång tidigare, då (2013) blev det ett ganska misslyckat rejs då jag en stekhet sommardag tappade vattenflaskan tidigt och gick alldeles för torr. Banan tror jag dock passar mig ganska bra om jag har en bra dag, en kuperad bana, tungtrampad sand och aningen enklare tekniskt än många andra lopp i cupen. Som sagt lite mer osäkert än vanligt, men jag lär väl ge det jag har i backen upp till Vidablick för att vara med långt fram och sen försöka hålla ihop för att nå en ny topp 10 i H30 i alla fall.”

Nya race både på hemma- och bortaplan

Nya race både på hemma- och bortaplan

Sommaren rullar vidare och semestertider nalkas. Dock ingen semester i tävlandet, det är nu det är högkonjuktur i stora, fina lopp. Lopp som hittas över hela landet men just denna helg lite extra fint då det är dags för Obbola Challenge – teamets verkliga hemmatävling!

Obbola Challenge börjar verkligen sätta sig som en traditionell tävling på den norrländska MTB-kartan. Ett lopp som sorteras in under långlopp men som inte liknar många andra i genren. Sträckan, 45 km är förhållandevis kort i jämförelse med andra långlopp men vinnartiderna brukar ändå ligga just under 2 h vilket i sammanhanget är lång tävlingstid för den sträckan. Detta kan egentligen förklaras med ett ord; STIG! Få andra längre lopp har så stor andel stig som Obbola Challenge och dessutom är det mycket stökig stig det handlar om. Stenar, rötter, tvära svängar, broar, stenhällar och klapperstensfält är det åkarna ställs inför. Ett långlopp med XCO-karaktär skulle man kunna beskriva det som.
– Den fina, torra försommaren har varit snäll mot oss. Vi kan lova en bana som aldrig varit bättre, berättar tävlingsledaren Patrik Andersson och fortsätter;
– Vi har jobbat hårt de senaste veckorna och tror på ett kanonarrangemang. Om ni inte ska köra så kom gärna ut till vårt tävlingsplats SCA Arena och ta del av tävlingen och kolla in alla duktiga cyklister, framförallt Team Hi5s åkare såklart.

Förra året levde teamet verkligen upp till de högt ställda förväntningarna och lade beslag på hela herrpallen. Det återstår att se om det blir fallet i år men chanserna finns då vi har tre herrar till start, närmare bestämt Henrik EnbergHenrik Blom och Viktor Knutsson, alla med toppchanser att placera sig högt. Ett helt gäng andra cyklister i tävlingsklass kommer dock vilja blanda sig i fajten.

  
Senaste tävlingsäventyret resulterade i fina placeringar. På Tolvtjärnsloppet knep Henrik Blom en 2:a plats och Viktor en 4:e. Maria tog en 3:e plats på Orsabajkn.

Det blir dock inget Obbolaäventyr för paret Karlberg. De drar istället ner till Eksjö och Ränneslättsturen, den fjärde deltävlingen i LL-cupen. Där kommer Maria fortsätta kampen om pallplaceringar och ligger bra till för en superfin placering i den totala cupen (just nu 3:a) vilket känns fantastiskt kul. Tomas hoppas också komma till start där, men det hänger på om det löser sig med barnvakt 🙂

Så det finns massor att se fram emot inför kommande helg och så här säger de själva (de fyra som är säkra på race) om kommande helg…

Henrik Enberg ”– Ser verkligen framemot denna tävling på hemmaplan och klubbens arena! Det blir min första tävling på den norrländska arenan för i år så därför känns det extra roligt. Gillar också banan väldigt mycket och då framförallt de mer knixiga och tekniska partierna. Det kommer precis som alla tidigare år bli en hård kamp om segern då det finns en stor portion prestige i att vinna detta hemmalopp. Vet att Samuel från Norrlandscyklisterna laddar hårt för loppet, likväl som både Henrik Blom och Viktor Knutsson i teamet. Det blir med andra ord en spännande uppgörelse på lördag! ”

Henrik Blom ”–Efter en längre period med förkylningar och taskig form, känns det som att kroppen börjar vakna. Då min insats på Tolvtjärnsloppet var ganska medioker, både fysiskt och taktiskt, är jag riktigt taggad på OC på lördag! OC-banan är även mer teknisk än Tolvtjärnsloppet så passar den mig lite bättre. Men då även Enberg och Knutsson kommer stå på startlinjen vet jag att vi är flera starka från teamet. Och jag kommer sälja mig dyrt!”

Viktor Knutsson ”–Uppladdningen har varit sådär inför Obbola Challenge då den där sprickan i fälgen har blivit värre till den grad då fälgen måste bytas ut. Som tur är hade jag en passande fälg liggandes hemma och hoppas nu att Team Sportia hinner bygga ihop hjulet åt mig innan lördag. Jag har kört en del på banan och kan konstatera att jag är ganska mycket snabbare än ifjol vilket såklart är lovande. Målet är en pallplats men det blir tufft!”

Maria Karlberg ”–Jag har ganska höga förhoppningar inför söndag. Förra veckan hade vi familjesmester i Högbo och fick till en del bra pass som jag hoppas ska visa sig som en liten formtoppning lagom till helgen. Jag kommer att försöka köra lite mer offensivt från start och förhoppningsvis kunna gå med i första damklungan. Det är dock gemensam start så risken är stor att damerna kommer från varandra i massan, vilket är lite synd. Jag har egentligen inte alls någon koll på banan, har cyklat den i sportklass för många år sedan men minns inte mer än att det spöregnade och att jag hade kul. Det verkar som jag slipper regnet denna gång, men lika kul tänker jag ha 😊 Målsättning? Lika svårt som vanligt, det beror så mycket på dagsformen hos alla då det är jämnt i damtäten. Men det vore såklart kul att kliva upp på podiet igen!”

Det återstår att se om Henrik Blom går hem med lika mycket priser som efter Tolvtjärnsloppet.

Mer om Obbola Challenge kan du läsa på Obbola IKs hemsida.
Mer om Rännslättsturen hittas på Långloppscupens hemsida.