ÅKARPROFIL

Niklas Tiger

Webbredaktör för TeamHi5 & glad motionär – MTB

Ålder: 50
Hemstad: Umeå
Familj: Sambo Helen, Elsa 21, Vera 18, Rasmus 14, och Lapska vallhundarna Dilba, Gumpe och Luna
Årlig träningsmängd: ca 200 timmar
Styrkor som cyklist: Seg och envis
Meriter som cyklist: JoBerg2c 2015 (7:a i mixed), Bike Transalp 2014/2015, Cykelvasan 2010/ 2013/2014/2017, Lidingöloppet MTB 2014/2016/2017/2018, några lopp på långloppscupen 2012, 2017 och 2018.
Tankar om Team Hi5: Det är otroligt kul att få vara en del av denna satsning som över de första två åren verkligen har bidragit till att skapa ökat intresse för det norrländska i allmänhet och den norrländska cyklingen i synnerhet. Antalet cyklister från vår landsände som både deltar och placerar sig högt på den nationella tävlingskalendern har ökat rejält sedan vi drog igång. Som en direkt effekt har det också startats ytterligare ett norrländskt cykelteam med framgångar både regionalt och nationellt. Att cykling i norr under de två senaste åren har växt sig allt starkare bland både elit, ungdomar och motionärer är ett faktum, och det var vad vi ytterst ville bidra till. Det har gett oss råg i ryggen att gå in i 2019 med ännu större kraft än någonsin tidigare, och bara det är en succé redan innan teamet ens har hunnit cykla en enda meter. Och teamets cyklister är inte bara extraordinära talanger inom sin idrott. De är också fantastiska ambassadörer för sporten, klubben och också teamets sponsorer. Det gör satsningen hållbar i ett långt perspektiv och det är en ära att få ha och göra med dessa fanatiskt trevliga tjejer och killar. Så det ska bli otroligt kul att följa teamets äventyr under 2019!
Mål 2019: Skriva och dela nyheter om teamets framfart under 2019 på denna webbplats. För min egen del, förbättra mig både fysiskt och tekniskt och försöka putsa några personliga rekord längs vägen. Kanske till och med köra några tävlingar i tävlingsklass H50?
Årets tävlingshoj: Specialized S-Works Epic XX1 Eagle 2018

Mer om Niklas

Niklas Tiger är uppväxt i Obbola på 70- och 80-talet med största idrottsliga merit från den tiden som kommunmästare i bandy för Obbola IK säsongen 82/83. Har efter detta bott i Umeå fram till 2017 när han återvände till hemorten igen. Jobbar till vardags som VD för (och är en av grundarna till) det norrländska IT-företaget Hi5 med kontor i Umeå, Piteå och Luleå. Förutom rollen som representant för teamets huvudsponsor så hjälper Niklas till med nyhetsrapporteringen på teamets hemsida. Niklas är själv en biten mtb-motionär som spenderar ca 200 h/år i cykelsadeln och gärna deltar i några mtb-tävlingar på motionsnivå då och då. Har som största mtb-merit deltagit i ett par internationella etapplopp, Bike Transalp 2014 & 2015 samt joBerg2c i Sydafrika 2015. Han har också varvat cyklandet led löpning och har sprungit både Lidingöloppet och Stockholm Marathon.

Efter ungdomskarriären inom bandy blev det många år med låg fysisk aktivitet. Förutom lite innebandy på motionsnivå och något sporadiskt löppass förekom inte mycket i form av pulshöjande träning. Runt 40-årsdagen kom dock insikten om att det behövdes en förändring. Kort därefter sprang Niklas sin första mil i livet – Blodomloppet 2009. Att ha klarat den utmaningen gav mersmak och allt efterhand ökade tävlingsdistanserna i takt med att nya utmanande mål sattes upp för att behålla motivationen, med Stockholm Marathon 2012 och 2013 som största meriter. Längs vägen upptäckte Niklas också cyklingen vilket kulminerade i etapploppen Bike Transalp 2014 & 2015 och joBerg2c 2015. Hösten 2015 tog det dock stopp då ett akut diskbråck krävde dubbla operationer i ländryggen. Tiden därefter har varit en lång och tålamodskrävande rehabiliteringsresa för att få bukt med sviterna efter operationen och en del nervskador i ben som följde av detta. Ytterligare en motgång kom sommaren 2016 med en komplicerad nyckelbensfraktur efter en mtb-krasch. Målet för närvarande är att kunna träna så mycket som kroppen tillåter för att både kunna cykla och springa igen på en hygglig nivå. Har en dröm om att någon gång framöver kunna åter både kunna springa maraton och delta etapplopp på mtb.

%

XCO

%

Åkstyrka

%

Maraton

%

Teknik

Individuella sponsorer