RR Borlänge Tour

RR Borlänge Tour

Knappt hade tävlingsdammet hunnit lägga sig i dalaterrängen innan det var dags för nästa nationella mtb-race i trakterna. Denna helg var det Borlänge MTB Tour som gick av stapeln. På plats för att representera teamet var tävlingsivrige youngstern Andreas Vikström helt solo då hans tävlingskamrat från föregående helg, Johannes tyvärr blivit tvungen kasta in handduken i sista stund.

Det skulle visa sig vara ett mastigt och kompetent startfält på plats även denna helg. Det märks att tävlingssuget är stort bland MTB-fantasterna där ute. Upplägget var ett kortare XCC först och efter ca tre timmar ett fullvärdigt XCO race. Ett ovant format för Andreas men nyttigt att få känna på. Dessutom fanns värmen med som en utmanande faktor, liksom den torra, snabba och dammiga banan.

 

 

Så här säger Andreas själv om helgen i Borlänge;

Andreas Vikström 
En innehållsrik lördag i ett varmt Borlänge. Debut i XCC med över 70 startande. Korta varv i ett dammoln som aldrig riktigt fick chans att lägga sig, annat än i luftrören! Banan var lättrullad men med en och annan kurva som förtjänade ett extra ögonblick under inspektionen. Racefarten gör i vanlig ordning känslan av kurvorna till något helt annat. Att det var några få timmar till eftermiddagens XCO var ingenting som någon tog hänsyn till. Uttaget var definitivt tillräckligt för att kalla det en tävlingsdag, fascinerande hur man kan bränna ut sig på 23 minuter. Det gav en viss förståelse för världscupens upplägg med vilodag mellan XCC och XCO.  Kombinerat startfält med H-Elit och Juniorer gjorde det omöjligt att riktigt hålla koll på något annat än den närmaste gruppen, det utmanades hela vägen till linjen och redan härifrån får jag med mig lite hintar om vad som bör få mer plats i träningen på hemmaplan..

Dryga tre timmar efter målgång var det dags för 7 nya, 5 gånger längre, varv med en hel del mer stök. Jag kommer iväg bra i starten då jag lyckas missa en krasch från främre led på startrakan. Knappt genom startloopen så är det tydligt att det kommer krävas en del förhandling mellan huvud och kropp för att ta mig igenom. Jag fick slita för att både hålla tryck i pedalerna och ha någon form av flyt i åkningen, ingen rolig kombination. Värmen förstärker tröttheten och tvingar fram frustrerande misstag för mig, trots att jag åker i på tok för dåligt tempo. Den grova planeringen om att disponera varven reviderades snabbt om till att istället handla om 100m intervaller. Två varv in så verkar jag kunna vända på det, mer samlad i huvudet och ett bättre flyt i det tekniska gör att det inte riktigt går att undvika att åka fortare trots att benen skriker, det är ju så kul! Med min målbild inför tävlingen framför mig så är jag nöjd nu när jag reflekterar. Jag lyckas närma mig precis det jag uttryckt innan och får plocka placeringar mot slutet som ett kvitto på det!

Att jämföra hastigheter och siffror når inte riktigt fram i förmedlingen av hur fort det verkligen går bland eliten, det är en upplevelse och exponeringen mot den konkurrensen är den största nyckeln för min utveckling. Det är inspirerande att känna hur varje tävlingsstart ger något till verktygslådan. Det är inget tvivel om att det går att utvecklas som cyklist med Umeå som bas!

Laddad för Borlänge MTB Tour

Laddad för Borlänge MTB Tour

Knappt har tävlingsdammet hunnit lägga sig i dalaterrängen innan det är dags för nästa nationella mtb-race i trakterna. Denna helg är det Borlänge MTB Tour som går av stapeln.

På plats för att representera teamet är tävlingsivrige Andreas Vikström. Meningen var att även Johannes skulle vara med men han blev dessvärre tvungen att ställa in i sista stund efter en vecka med rejäla pollenproblem.

Vi håller så klart tummarna!  Så här går Andreas tankar inför årets andra tävlingshelg;

Andreas Vikström 
Borlänge bjuder på ett komprimerat etapplopp, dubbla race under lördagen. När jag säger att det känns bra med täta tävlingar så syftar jag främst på möjligheten att få följa upp Lugnet XCO redan denna helg. Det blir såklart en fråga om att kunna ladda om kvickt, men mitt stora fokus blir att hålla tankarna närvarande för att verkligen få ut det jag har i stunden. Be where your feet are.

Bara 3 mil från förra helgens tävlingsplats, men en helt annan typ av utmaning. Terrängen liknar mer det jag är van att möta norröver. Blir en del tighta sektioner men hög fart att vänta baserat på träningsvarven. Ser fram emot att jaga framåt, inte spänna efter perfektion och istället köra lite mer avslappnat för att få ihop en helhet jag kan vara nöjd med.

Mer info om helgens tävlingar samt resultat hittas på borlangetour.se/

RR Lugnet XCO

RR Lugnet XCO

Falun och Lugnet bjöd på en intensiv och lyckad helg. En bra start på säsongen för våra två åkare på plats . Roliga banor och härligt väder (nästan lite väl varmt!) gjorde tävlingspremiären på Lugnet XCO (Swe Cup) till en bra upplevelse. 

 

Kul med ett stort startfält.

Team Advania hade alltså två åkare på plats i Falun, Johannes Sikström och Andreas Vikström närmare bestämt. Dessa två möttes av rejäl högsommarvärme, en teknisk och utmanande bana och ett ovanligt stort startfärlt för att vara XCO. Det märks att många är sugna på att få tävla.

Så säger gänget själva om helgen på Lugnet;

Johannes Sikström

– Drygt 70 på startlinjen då juniorerna startade samtidigt! Jag startade i 2:a led vilket är riktigt bra! Detta måste jag dock säga att jag förvaltade hemskt dåligt, där har jag verkligen något jag behöver vässa.

PANG. Skottet går. Jag sätter väl igång och trampar iväg i ett skapligt högt tempo, men inser för sent att ALLA kör absolut 100% maxsprint uppför asfaltsbacken i startloopen. Det bara swooshar förbi folk bakifrån både juniorer och elit. Jag inser detta efter 150 meter och därifrån kör jag mer aggressivt, men det är tyvärr redan för sent vid det laget följs hela klungan längst startloopen och de är svårt göra något åt placeringen då. Efter startloopen är jag kanske placering 30-35.
Efter att tagit mig upp första gången för den långa klättringen så börjar det rulla utför. Redan i början av det tekniska backen så hör jag hur det klingar till från bakfälgen, bakhjulspunka! Som tur är har jag insert och kan rulla hela den långa baken på korven och får byta hjul i teknisk zon.
Det är några få åkare kvar efter mig, men de flesta är långt borta vid det här laget. Jag får en tillfällig dipp och det känns så tråkigt att nu inte kunna få ett bra resultat. Men loppet är långt och utmaningen blir istället att se hur många jag kan hinna ikapp. Att det är många juniorer på banan underlättar faktiskt eftersom man har fler ryggar att jaga. När jag kör om en åkare så ser jag genast en ny rygg en bit fram som jag kan sikta på. Hade de bara varit elit så hade de nog varit ensamt långa perioder.
Det första varvet från hjulbytet blir väldigt ryckigt. Jag är ivrig och stressad, vill ju om så många som möjligt, men kan samtidigt inte köra allt för hårt och sen tappat på slutet. Och att passera kräver alltid extra energi även om man är snabbare än den man passerar. Det krävs ofta en liten push för att komma om, och hamnar man bakom utför kan man bli bromsad en stund innan man tar sig förbi. Jag blir väldigt trött av det ryckiga tempot och känner inte att jag hittar mitt eget tempo. Halvägs in i loppet börjar de lugna sig och jag hittar ett jämnare tempo.
Juniorerna har annan nummerserie än elit så att jaga juniorerna är egentligen ointressant men de hjälper att se en rygg, men då det dyker upp en elit-skylt längre fram så växer motivationen. Okej, kan jag komma ikapp innan det här varvet är slut?
Håller jämna varvtider och sista varvet är mitt snabbaste. Går i mål som 20:e totalt. Då är det 3 juniorer före mig vilket ger placering 17 i elitklass.
Efter målgång är jag helt slut. Kroppen är som skickad genom en torktumlare. Nog var de en riktigt premiär alltid! Klantigt punktera och en horribel start, men givet det så är jag ändå helnöjd med 17:e plats. Hoppas de finns några placeringar till i kroppen om allt stämmer!

Andreas Vikström 
Som väntat, allt annat än ett lugnt XCO. Efter tveksamma starter förra året är jag nöjd med hur jag kommer iväg idag. I ett fält med 75 ivriga blir det oundvikligt en del spännande situationer. Den obligatoriska tjurrusningen upphör aldrig att förvåna, även om jag själv nu är bättre rustad för att vara en del av den. I övergången till det torra gruset hinner jag precis ducka första cyklisten som tappar greppet och är i backen. Innan varvet är över passerar vi en hårnålskurva på asfalt första gången och där får jag framhjulet kapat, trångt och knappast med avsikt. Bara att ta sig upp och jaga igång, sommarens första skrapsår inkasserade.

En värme som enbart en spinningcykel inne i bastun på IKSU hade kunnat förbereda en Umebo på gav en sanslöst torr och snabb bana. En fart som skördade en del mekaniska offer på en redan stökig och krävande bana. Klättringarna som väckt ett visst vemod i förväg får bli dagens positiva kvitto, kapacitetsmässigt gör jag någonting rätt i träningen! Höjdmetrarna utför är vad som håller mig från att ansluta fram till nästa klunga idag, där finns det fart att hämta. Orken/ambitionen för att börja pusha utför lite mer belönades tyvärr bara med att jag fick ansluta till de många punkteringarna. Sekunder som jag inte hade råd med för att hålla mig framför varvande vinnaren.

Mycket positiv energi med hem trots ett struligt race. En känsla för vad jag gör bra och tydlig indikation på vad som behöver mer insats på hemmaplan. Framåt! 

Tävlingsdags!

Tävlingsdags!

Äntligen dags för tävlingspremiär! Något man i tider som vi nu lever i får vara ganska så glada över. Plats för teamets avstamp för 2021 är Falun och det är XCO mot Sveriges MTB-elit som står på menyn.

Lugnets XCO är eventet och går som namnet skvallrar om på Lugnet i Falun. En tävling som har funnits några år nu och som brukar sätta sina deltagare på rejäla prov med både massor av höjd och tekniska svårigheter.

Lugnets XCO-bana är helt nybyggd och designad för att kunna mäta sig med internationella tävlingsbanor. Här hittar även den mest avancerade cyklisten sina utmaningar men banan är kompakt och det är enkelt att skarva förbi sektioner som man upplever för svåra. 

Det har även visat sig att banan uppskattas av många fler än bara XC-racers – dirtcyklister, enduromotionärer och till och med en och annan downhillcykel syns med jämna mellanrum i banan.

 På plats att representera teamet är Johannes Sikström och Andreas Vikström, båda laddade (och en bit nervösa) till tänderna att få börja tävla och mäta sig mot andra.

Vi håller så klart tummarna att de båda två får en lyckad tävlingspremiär och framförallt har kul där ute.  Så här går deras tankar inför loppet;

Johannes Sikström
– Dags för race! Efter en lång vintern känns det nästan overkligt, hur var de nu att tävla? Mitt utgångsläge känns väldigt bra, så bra jag hade kunnat räkna med. Jag har kunnat träna hyfsat ohindrat långa perioder. I termer av effektsiffror ligger jag mycket bra till, har med små marginaler slagit mina egna effektrekord på några av min vanligare intervallpass, som både 3-1:or och 1-2:or. Så det känns som att benen finns där. Där det är lite frågetecken är såklart just tävlingsvana, cykla med andra samt att jag fått relativt lite tid på stig och teknisk cykling. Men det är skönt att vara mestadels tillfreds med förberedelserna och om jag slipper material-strul och pollen-chock så borde jag få ett rättvist resultat. Såklart krävs att huvudet är med hela vägen till mål och att man kan hålla skaplig fart i stöket. Det två svåraste A-linjerna (stentrappan och stora hopplinjen) har de stängt för att minimera eventuell belastning på vården och det var faktiskt lite skönt, då slipper jag grubbla över att hantera dem på varv 6 när man helt mos i både huvud och kropp. Hur nöjd jag blir med resultatet kommer jag (försöka) basera mest på känslan i loppet och genomförandet!
Andreas Vikström 
– Det är dags! Sätter av mot Lugnet XCO som får agera tävlingspremiär för säsongen. Ingen mjukstart att vänta med en omtalad, utmanande bana och tuffast möjliga motstånd i nationen. Väntas höga temperaturer och en hel del nerver att brottas med, helt perfekt.
Med mig har jag en spännande känsla från fartpass jag lyckats få ihop med teammate Henrik Enberg. Erfarenheterna från förra året har ingivit en tightare känsla mellan mig och cykeln under våren och den tryggheten öppnar nya möjligheter till fart. Förhoppningsvis lite mer benägen att hålla mig i heta situationer under hela racet. Premiär i nya stället med Team Advania på ryggen och dessutom fylld med pepp från taggade OIK cyklister, mycket att jobba med!

 Mer info om helgens tävlingar samt resultat hittas på https://www.lugnetxco.se/

Grym SM-insats av Johannes!

Grym SM-insats av Johannes!

Göteborgsklubben CK Master bjöd helgen den 19-20 september, Coronatider till trots, upp till ett proffsigt SM-arrangemang med ett tufft startfält. En jobbig, utmanande och kul bana i Skatås satte juniorer likväl som seniorer på prov och det på förhand omtalade SM-droppet fick agera banans flaggskepp. Från Team Hi5 hittades Johannes Sikström på startlinjen för att för första gången möta motståndet i elitklass och som han gjorde det!

Johannes blev alltså ensam om att representera klubb/teamfärgerna på SM detta år. Efter en hel del funderingar fram och tillbaka bestämde han sig för att göra den (minst sagt) långa resan ner till Västkusten. Pirrigt och nervöst naturligtvis med tanke på den ”trippla” premiären. Dels hans första tävling på nationell nivå i egenskap av Team Hi5-åkare, men även årets första tävling mot andra än norrlandscyklister och kanske mest nervöst för hans premiär i elitklass som han klivit upp i detta år. Hur skulle hans träning och form hålla för rejs på den svenska elitnivån? 

Johannes är inte ny på SM i XCO utan har deltagit några gånger tidigare och gjort finfina resultat med pallplatser och kamp i täten. Men då har det handlat om H30-klassen. Herr elit är något helt annat. Så det är förståeligt att det fanns en och annan tanke som snurrade i hans huvud och ett gäng fjärilar i magen på den långa resan ner.

Inte blev väl förutsättningarna bättre av att den dåliga rankingen placerande Johannes i princip längst bak i det 36 personer stora startfältet. Ett startfält med alla toppåkare på plats längst fram i startfållan (Lindgren, Olsson, Wengelin, Lindh-bröderna, Åkersson, Fribergh, Sparr och många fler) och där kanske närmare en tredjedel startfältet mer eller mindre lever på sin cykling. En tuff uppgift alltså, att starta längst bak och försöka köra upp sig i ett fält av idel snabba elitåkare.

På live-sändningen via webb (mycket proffsigt av arrangören) kunde man följa det allra mesta av tävlingen. Starten bjöd i vanlig ordning på tjurrusing efter positioner. Johannes såg ut att öppna kontrollerat utan att förivra sig. När startvarvet avverkats återfanns teamdräkten fortfarande i slutet av fältet och farten i tät där Lindgren/Wengelin turades om att trycka var hög. Det såg ut som om Johannes skulle få det tufft. Kanske kunna slåss om placeringarna 20-25.

Men efter varv två och tre började det sakta hända saker. Han avancerade stadigt. Placering efter placering togs och det var som webbåskådare väldigt roligt att följa de olika kamerakontrollerna för att se vad som hänt sedan förra kontrollen. Den positiva trenden fortsatte och inför loppets sista varv hittades Joahnnes i ett tvåmanna-slag tillsammans med Jesper Svensson från Skövde CK om niondeplats! Vilken grej!

Vid målgång hade dock Jesper dragit det längsta strået och rullade in som nia, tretton sekunder före Johannes. Men en tiondeplats på SM XCO i herrar elit är ju helt fantastiskt! Något vi i teamledning inte vågat hoppas på och mest troligt heller inte huvudpersonen själv 🙂 

Detta är Obbola IKs bästa SM-placering i herrelit någonsin. Ett stort grattis säger vi till Johannes.

 

Så här säger han själv om SM-helgen;

 

Johannes Sikström  –Jag var otroligt nervös dagen innan men efter att jag fick provköra banan på kvällen så släppte det värsta och jag kände mig rätt harmonisk när jag somnade. Vi startade först kl 16 vilket gjorde dagen till en lång väntan. Jag fick i mig bra med energi under dagen och uppvärmningen kändes rätt bra, satte de sista linjerna på banan vilket gav trygghet.

Jag startade i sista led då jag ej var seedad vilket gjorde att första varvet blev mitt långsammaste eftersom det blev många omkörningar. Jag blev stärkt av att få köra om åkare efter åkare och känna att de inte kunde haka på. Jesper Svensson som ramlat första varvet kom förbi mig och jag kunde jaga hans rygg vilket hjälpte till att hålla farten hög. Under de 2 sista varven så hade jag krampkänningar i lårframsidan men det gick ändå bra att hålla farten. Jag och Jesper körde tillsammans mot slutet och vi kunde passera flera namnkunniga åkare som Joel Burman, Henrik Sparr och Erik Mattelin. Det var häftigt att känna att jag kunde delta i samma del av racet som dessa herrar. På sista varvet attackerade Jesper uppför en backe och jag kunde inte göra något åt det direkt. Jag rullade i mål som 10:a och det är för mig ett mäktigt resultat som jag är otroligt stolt över. Kroppen kändes kanon hela vägen och det var nog inte fel att jag hade tagit det så väldigt lugnt med träningen under veckan inför. Vi satte också energiplanen till punkt och pricka med över 100 gram/h intag vilket jag tror bidrar till att jag kunde hålla så jämt högt tempo genom alla varven. I ett enda race på 87 minuter så känns det som att alla nedlagda timmar under 2020 varit värt det!

RR Husqvarna Mountain

RR Husqvarna Mountain

Andreas gjorde alltså premiär mot nationell elit den gågna helgen. En ”bonus-tävling” kanske man kan tala om då hans första år i teamet mer skulle handla om fokus på de norrländska loppen som efterhand skulle kryddas med ett och annat nationellt dito. Men Corona har som bekant vänt lite upp och ner på planerna för de allra flesta. 

Så sagt och gjort, med sin far som sällskap slängde sig Andreas i bilen på fredagen med Jönköping eller närmare bestämt Husqvarna och Hallby som mål. En helg med dubbla XCO-race, både lördag och söndag, och med huvudsakligt syfte att få lära sig ett och annat och framförallt skaffa sig erfarenheter från både nationella tävlingsbanor som mot Sveriges elit. Och nog blev det en och annan lärdom. Sveriges vassaste var på plats (på startlinjen hittades namn som Mattias Wengelin, Emil Lindgren, Michael Olsson, Axel, Edvin och Vilgot Lindh mfl.) och Andreas fick känna på både nervositet inför start och hur snabbt det verkligen går på högsta nivå. Men också hur man efter en grymt tung första tävling kan vända på tankarna och få med sig en ok känsla hem i bagaget. Nu är premiären gjord!

Så här säger Andreas själv om helgen;

 

Andreas Vikström  –Dag 1: Huskvarna bjöd på en utmanande bana, som väntat. Ett riktigt hårt regn checkade in tre timmar innan start men försvann lika snabbt. Jag kan inte komma ihåg när jag var så nervös senast. Det må sitta i huvudet, men det är huvudet som också styr benen. Bevisligen inte en toppdag för mig, men nervositeten gjorde det till ett redigt bottennapp. Det blev en riktig käftsmäll från start. Visst har jag varit med om dålig respons i kroppen, men den här gången var det riktigt otäckt. Känslan var att benen inte fick blod alls, noll och intet i form av fart och värst av allt är besvikelsen som infinner sig redan under pågående race. Stor frustration, främst över den upplevelsen som jag sätter mig själv i, men dels också över förvirringen av vad som egentligen gick fel. En dag med fler nya frågetecken än vad som rätades ut. Blev en avvärmning i löparskor för att reflektera och rensa huvudet med lite distans.

Dag 2: Dag två var anspänningen lägre. Repeterade rutinen med att nyttja min tidiga morgon för att hinna träna på banan. Kanske inte räcker med att säga att jag förstår det goda ryktet Hallbys bana har. Känslan är mer flytande, böljande och snabbfört jämfört med den något tightare känslan på IKHP. Med det sagt händer det något hela tiden och jag kan bara stämma in i hyllningskören, det är riktigt roliga tävlingsbanor båda två. Tävlingsmässigt ger det en mer kännbar dynamik där förmågan att läsa banan och disponera sina på/av -insatser blir kritiska. För mig, och Umecyklister som kan relatera, innebär det tätare besök på Ersmarksbergets röda slinga i träningen.

Regnet återkom och adderade utmaningen att hålla sig på hjulen i leriga kurvor. Känslan i kroppen var osäker, något skamfilad sen föregående dags tvärstopp, men någonstans var det värsta av nervositeten också avklarad. Förberedd på mothugg så var inställningen att maximera vad som än var tillgängligt i kroppen. Det här med att ”inte känna efter” är en spännande utmaning som jag under söndagen faktiskt lyckades med. Kändes som betydligt färre trådar var under arbete i huvudet, med ett renare fokus på att driva fart. Stod tidigt klart att lördagens tävling var undantaget, och frustrationen därefter befogad. Dag 2 svarade kroppen på ett sätt som kändes igen och jag kunde tampas med ryggar av inspiration. Starten långt bak fick mig att darra av första varvet och anpassa spårval, för att sedan passera och hitta tillit till de linjer jag sett ut. Några nivåer upp över en natt, och betydligt lättare att sätta sig i bilen även om det istället för lördagens 2km, var 92 mil som väntade.

Dags för fajt mot Sveriges bästa.

Dags för fajt mot Sveriges bästa.

Tävlingsdags igen. Från att ha varit helt torrt på tävlingar duggar tillfällena helt plötsligt ganska tätt och lär så även fortsätta september ut. Denna helg är det Andreas som tar tillfället i akt att försöka skaffa sig lite mer erfarenhet mot rejält motstånd när han beger sig söderöver för att köra race i dagarna två. Jönköping eller närmare bestämt Hallby är målet för resan när substitutet för den inställda Husqvarna MTB-tour, Husqvarna Mountain, går av stapeln.

Huskvarna MTB-tour blev inställt tidigare under 2020 men nu blir det alltså istället Huskvarna Mountain över två dagar, 5-6/9 där det blir två starter för respektive klass över helgen. Hälften av klasserna på en arena ena dagen – sen byts det.

Deltagarna kommer denna helg kunna tävla en gång på lördagen och en på söndagen (Hallby och IKHP olika dagar). Resultaten kommer vara seedningsgrundande för SM i XCO 2020. 

Den långa banan bjuder på några rejäla höjdmeter (ca 135hm) och härlig utsikt, varvet är omkring 3,8 km med mycket singletrack. Långa banan kommer innehålla partier från en tänkt kommande Worldcup-bana. Arrangören kommer i år begränsa antalet A-spår för att minimera risk för skador med mera. Kort bana har även tekniska partier, go single-track och givetvis några tunga höjdmeter men omkring kilometern kortare än den långa.

På startlinjen i elitklass hittas namn som Mattias Wengelin, Emil Lindgren, Michael Olsson, Axel, Edvin och Vilgot Lindh mfl. Riktigt rövargäng mao. Det blir mest troligt en spännande och lärorik helg för Andreas vars huvudsyfte blir att samla på sig så mycket erfarenhet och lärdomar han bara kan i fajten mot Sveriges absoluta elit.

Så här går tankarna hos Andreas inför helgen;

 

Andreas Vikström  Det blir en dubbelhelg med två riktigt skarpa race. Jag är upprymd över att jag får in nationella XCO lopp den här säsongen, i ärlighetens namn något av en skräckblandad förtjusning. Med en stor del av startfältet som förbereder sig för att göra upp på SM senare, så råder det inget tvivel om vilken nivå jag väntar mig. Har dessutom fått höra mycket gott om de bägge banorna, vilket onekligen låter som en lockande kombo!

Personligen känns det som en utmaning jag är i en bra fas för. Har närmast haft en vecka med ett smalare, tekniskt, fokus vilket gör det spännande att se om det går att omsätta i racefart direkt. Överlag är jag i gott mod, ny termin igång och vardagen känns väldigt inspirerande. Bra uppbackning från samtliga som bidrar i min satsning gör att jag just nu sitter med en kalender som innehåller goda möjligheter att få utlopp för mitt driv de närmsta veckorna. Jag vågar kalla det tävlingssäsong, och vilket sätt att sparka igång en sådan period med!

RR Obbola XC

RR Obbola XC

Då var det gjort, årets första riktiga hemmarace och även årets första race överhuvudtaget för några av oss. Kul, varmt, snabbt och hög puls kan man väl sammanfatta dagen i Obbola.

Det var alltså dags för race ute i Obbolas skogar. Obbola XC, en kortare variant av hemmaklubbens årliga event Obbola Challenge. Ett lopp över 22 km på mycket singletrack och med hög känsla av XCO-betonade stigavsnitt.

Det var ett bra startfält givet att de bara var 45 stycken platser. Från Team Hi5 var det 5 åkare till start (Sikström, Enberg, Sehlstedt, Vikström och Knutsson) hela Northern XC var på plats och från Team UV Michael Wincent. Sen ett gäng andra duktiga cyklister givetvis.

 

 

Det skulle visa sig bli ett tremanna-slag där NXC-cyklisten Dorsch tände den stora grillen redan från start och snabbt flög den ena starka åkaren efter den andra av från tåget redan vid 4 km cykling. De enda två som fortfarande hängde med var teamåkarna Enberg och Sikström.

 

 

Och så fortsatte det egentligen hela det korta men intensiva loppet. Det hela skulle avgöras de sista 600 metrarna, där Enberg utnyttjade ett misstag av Marcus och gick om. Strax därefter lyckades även Johannes trycka sig förbi och de placeringarna stod sig ända in i mål, Enberg, Sikström, Dorsch.

 

Övriga i teamet hade lite tyngre dag. Andreas hade bra kropp och visade återigen att han tagit ett kliv i rätt riktning men tekniskt strul gjorde det hela lite tufft. Viktor x2 hade båda kroppar som inte ville vara med som de själva önskat. Men på det stora en rolig dag när det äntligen fick rejsas!

 

Så här säger gänget själva om söndagens race;

 

Johannes Sikström  Det var lika nervöst som vanligt innan race men det var skönt att första var lite kortare för då blir det inte avgörande med detaljer som vätska och energiintag. Förberedde med ändå precis som jag alltid gör. Från dess att racet kom in på första stigen så var det i princip fullt ställ sedan. Jag låg som 4:e man in på första stigen och efter att Wincent ramlat så var jag 3:a efter Marcus Dorsch och Henrik Enberg. Marcus satte upp ett furiöst tempo vilket passade mig då det var det bara att bita tag i hjulet på dem framför och fokusera på att inte släppa (vilket jag ju lovat i bloggen 😉 ). När vi för första gången kom ut på lite mer lättåkta partier så avslöjade en kort blick bakåt att vi fått en hyfsad lucka. Jag skymtade de röda dräkterna från Northern XC en skapligt trygg bit in i skogen bakåt oss. När vi kom ut på en kort bit grusväg ville Marcus med rätta ha hjälp att dra så vi skulle hålla undan. Jag gick upp och gjorde jobb en liten stund men när jag sedan vinkade fram så tryckte Marcus på ordentligt och fick några meter. Det var lätt utför på lättåkta spår vilket troligen gynnar en större åkare som Marcus med högre absolut effekt. Jag matade på för att han inte skulle få etablera nån lucka och Enberg låg på mitt hjul. Luckan var rätt konstant kring 15-20 meter och vi låg liksom bara och maxade en bit från varandra. När vi väl kom in på ”Obbola stigar” igen så närmade vi oss igen och vid någon punkt var vi tillslut ikapp och där gick Enberg om mig och la sig efter Marcus. Jag hade inte rekat banan tillräckligt långt baklänges från mål för att veta bra ställen att attackera utan blev lite passiv och väntade på vad de andra skulle hitta på. När man ligger som 3:e man på stig krävs det något extra för att komma fram i tät. Tempot sjönk lite på den sista stökiga stigen (Eriks onda) in mot upploppet. Jag tänkte att Marcus troligen laddade för en spurt, något jag inte var peppade på då jag tror han har högre toppeffekt än mig. När det var 100 meter stig kvar tills en kortare öppen sträcka slog Enberg till och passerade Marcus. Han fick 7-8 meter och när vi kom ut på en kort vägsträcka så attackerade även jag och passerade Marcus. Sen var det hets genom absolut sista 300 meter stig innan upploppet. Henrik var vid det laget precis utom räckhåll men vi gick ju max hela vägen och gick i mål på ett snöre. Henrik vann före mig som 2:a och Marcus 3:a. Det var en roligt lopp och de är häftigt att få dräpa sig som om det inte fanns någon morgondag och slippa tänka på konsekvenserna som man behöver vid längre lopp. Jag är nöjd med det faktum jag kunde vara med och kämpa om segern hela vägen.    

Henrik Enberg  – Riktigt nöjd och glad med att korsa mållinjen först. Det blev som väntat ett hårt och intensivt lopp. Hade själv tänkt ta kommando på första stigen men Marcus från Northern XC vara snabbast in och fick nöja mig med att tillsammans med team-mate Johannes bara försöka bita tag i hans hjul då han tuggade på i riktigt hög fart, starkt! Mobiliserade kraft (så gott det gick) den sista biten och hade strax innan start rekat ut ett bra sista ställe att rycka på om vi skulle vara flera i tät. Peppade mig själv att nu kommer det att göra ont men att det bara är att bita ihop och ge allt. Vände mig om sista biten innan mål och såg att det kommer gå vägen, härlig känsla. Tack för en hård kamp Marcus och Johannes!

Viktor Knutsson  – Det gick ju inget vidare det där, jag fick en dålig start och på denna bana var det väldigt svårt att ta sig fram då det är trångt på motionsspåret och sedan direkt in på stökig stig. När jag lyckats ta mig förbi så jag har fritt framför mig och kan köra mitt eget tempo har jag tappat ca 40 sekunder. Pinnar på i mitt eget tempo men det finns inte mycket att ge. Jag var i ganska bra form tidigare i sommar men visste att jag tappat en del pga bristande motivation och lite tävlingar, men att det var såhär illa trodde jag inte. Jag såg efter 40 minuter att min NP var 60W längre än vad jag presterat på samma tid tidigare i sommar i terräng. Det är en försämring på ungefär 20% på ganska kort tid. Så stort kapacitets tapp på ca 1 månad har jag endast haft då jag varit sjuk länge och knappt tränat alls. Jag blir nästan imponerad av mig själv hur mycket jag lyckats tappa. Detta var nog spiken i kistan för min motivation, det får bli en tidig offseason i år med fokus på annat än cykling ett tag.

Andreas Vikström  – Som väntat en riktig tjurrusning direkt från linjen och med lite bättre nerver känns det som att det hade varit en dag att positionera sig lite aggressivare. In på första stigen har jag inte de ryggar som jag ganska snabbt inser att jag borde haft. Det gav å ena sidan en god möjlighet att hitta tillbaka till ett lugn efter öppningen och träna på att köra effektivt och ”ostressat”, förmågor som jag efterlyst vid tidigare reflektioner, den andra sidan av myntet är att de tighta partierna var såpass långa att luckan snabbt växte framåt då jag satt mig i en blockerad situation. Det sura klingade av när jag tagit mig förbi, kunde sätta mitt eget tempo, och ganska snabbt såg nästa rygg på ett motiverande avstånd. Någonstans halvvägs in på racet föll växelreglaget av sitt fäste på styret och jakten framåt övergick till ”damage control”. Stannade till för att överblicka vad jag kunde göra men fick nöja mig med att gömma det hängande reglaget i övriga vajrar. Utan möjlighet att växla blev det en hel del ståendes, och klart ineffektiva angrepp på den terräng som fortfarande låg framför mig. Jag är nöjd med att lyckas fullfölja loppet och hålla någon form av flyt med ”single speed”, och visst känns det som ett fall framåt när en dålig dag ändå tillåter mig att (åtminstone mentalt?) krypa något närmare Henrik, Johannes och de andra killarna i täten.

Cykeln har i övrigt känts riktigt bra, så det är grinigt att en enda skruv stjäl denna dag. Frustrationen växte till sig i efterhand när nyfikenheten på hur långt det hade kunnat räcka just idag späddes på. Avundas Johannes när han vid målgång uttrycker hur hårt de kunnat köra, det är ju där jag vill vara!

 

Viktor Sehlstedt – Att det skulle bli ett högt tempo redan från start var det nog ingen som tvivlade på. Med en mycket oviss form senaste tiden och brist på tävlingar var det svårt att veta var man ska placera sig men förhoppningar har man alltid. Märkte ganska snabbt efter start att det där sista explosiva i benen saknades och det dröjde inte länge innan de började växa fram en lucka till de framför. Tänkte att jag skulle kunna plocka in den lilla luckan när stigarna började och alla hittat sin plats i ledet, med tanke på att jag hade haft en bra känsla i tekniken tidigare i veckan när jag cyklade igenom banan. Men det visade sig ganska snabbt att det inte skulle hända när varken kropp eller teknik ville fungera. Nu i efterhand kan jag förstå att man lätt stressar upp sig när benen inte är som man vill och då tar flytet i cyklingen stryk av det. Men det är smällar man får ta och personligen inser jag hur viktigt det är att hitta sitt egna tempo och låta sig växa in racet. Det övergick för min del ganska snabbt att det bara var att göra det bästa av situationen och ta sig igenom i den takt dagsformen tillät. Men nu i efterhand är man en erfarenhet rikare och kan förhoppningsvis ta ett kliv i rätt riktning till nästa tävling.

 

Årets första hemmatävling!

Årets första hemmatävling!

Snart har nästan en hel säsong rullat men nummerlapparna från genomförda race som vanligtvis brukar kunna bilda högar är väldigt lätträknade eller helt obefintliga hos teamets åkare. Glädjande då att det tillslut blivit dags för lite race på hemmaplan!

Det har nämligen blivit dags för race ute i Obbolas skogar. Obbola XC är en kortare variant av hemmaklubbens årliga event Obbola Challenge. Ett lopp över 22 km på mycket singletrack och med hög känsla av XCO-betonade stigavsnitt. Från teamet kommer Henrik Enberg, Viktor Knutsson, Andreas Vikström, Johannes Sikström och Viktor Sehlstedt till start och på startlinjen får de sällskap av större delen av de övriga starka åkarna norrland har att uppbåda. Bland annat så mönstrar Northern XC hela sin crew och från TeamUV kommer Michael Wincent.

Det ska bli kul och spännande att äntligen få släppa lös alla watt och allt adrenalin. Det har varit en lååång väntan men imorgon (sön 23/8) smäller det ordentligt.

 

Så här går tankarna hos de som ska köra;

 

Johannes Sikström  –Det känns lite konstigt men spännande att det faktiskt blir tävling nu tillslut. Jag har trots allt tränat helt okej under sommaren och data både i form av varvtider och effektsiffror pekar på att jag starkare fysiskt än jag var i fjol. Det som däremot är lite frågetecken på är tävlingsskallen så det får vi se hur det fungerar att varva upp den mentala sidan nu när man jobbat hela sommaren på att trubba av den. Om många är med i tätgruppen så kan små marginaler fälla avgörandet så det gäller att vara aktiv och vaken. Jag har inte sett någon startlista men utgår från att det kommer vara ett starkt startfält om än litet.

 

Henrik Enberg  Spännande med tävling! En eloge till eldsjälarna i Obbola IK som gör det möjligt! Rullade banan idag fredag och den är riktigt kul. Rejält mycket rötter och sten bitvis, men också många lättåkta sträckor där emellan, vilket kommer inbjuda till taktisk körning. Hoppas hålla mig frisk och pigg och kunna vara med och gasa på långt fram. Ett starkt startfält där både vi i teamet kommer utmana varandra, alla i Northern XC och Team UV, GCK med flera. Kommer ligga en tjock dimma av adrenalin och testosteron på startlinjen då samtliga både kan och vill vara med och slåss om de första placeringarna 🚀

 

Viktor Knutsson  Dags för tävling igen, denna gången en kort XC bana i Obbola. Jag körde igenom banan i torsdags, både start och avslutningen går på rejält stökiga stigar. Jag tror den här typen av stig där det mest är en massa bröt och inte så mycket kurvor och accelerationer passar mig bra, dessutom har jag fördel av att ha kört igenom banan. Jag är osäker på formen, men har jag en bra dag kan jag nog vara med och slåss om topplaceringarna.

 

Andreas Vikström  Hemmaplan som väntar, men det känns ganska lyckat att jag fått en träningsvecka på annan ort sedan OC Ultimate och får komma tillbaka med fräscha ögon till Obbola. Jag kommer med mersmak från kännbara framsteg under sommaren och siktar på att fortsätta ta kliv. För söndagen innebär det att se till att blanda mig i bland ”de etablerade” och våga sätta mig själv på prov. Har på känn att det kommer vara hög anspänning på startlinjen med många som väntat på att få släppa lös i mer ordnade former.

 

 

Viktor Sehlstedt Tävlingspremiär för mig både för i år och med teamet vilket blir spännande. Finns alltid mycket att lära sig på tävlingar och hoppas kunna bli några lärdomar rikare efter helgen, för tävling är trots allt bästa träningen. Har jag bara dagen bör jag kunna ta sikte på de mer meriterade åkarna som kommer till start. Formen har dock varit nästintill obefintlig senaste månaden, men hoppas på en relativt pigg kropp när man väl står där på startlinjen. Rullade tidigare i veckan igenom banan, och måste säga att det är en bana som har i princip allt, både snabba och lättrullade segment men även de långsamma och stökiga. Enda jag saknar är lite höjdmetrar men tror banan kommer ta ut sin rätt trots allt.

 

RR Härnön Runt

RR Härnön Runt

Så har vi gjort årets tävlingsdebut! Återstår att se om det också blir årets enda lopp eller om vi får in något fler innan säsongen är över. Men kul var det och det gav definitivt mer smak och önskan om mer. Två andra platser (även om Maria diskade sig själv pga en felkörning), en tredjeplats och ett gäng erfarenheter rikare kan man väl sammanfatta Härnön runt med.

 

Härnön Runt är ett naturskönt lopp som går på Härnön i Härnösand. Det är tredje året som cykelklubben arrangerar loppet som går på växelvis på stigar och vanliga vägar.
– Vi brukar säga att Härnön runt är Sveriges vackraste lopp, hittills är det ingen som har sagt emot, berättade tävlingsledaren Anders Nyström.

Viktor jagar. Foto: Tomas Karlberg

Loppet bjöd på både tävlingsklass och motionsklass. Tävlingsklassen kördes i två varv och motionsklassen ett varv på banan som mätte 35 kilometer. Från Team Hi5 kom Maria, Viktor och Andreas till start. Där fick de tampas med andra från Sverigeeliten som tex Emmy Thelberg i damklassen och bröderna, Edvin och Vilgot Lindh i herrar.  Så här sammanfattar de själva loppet;

 

 

En sansad start. Foto: Tomas Karlberg

En sansad start för Andreas som dock satsade hårdare varv två och tog in tid på framförvarande. Foto: Tomas Karlberg

 

Maria Karlberg Tar det lite lugnt i starten som planerat men kommer rätt snabbt in i loppet och ifatt min cykelkompis Johan Miller från sundsvallsklubben ART. Vi kör på längs de snabba stigarna i början av loppet och ganska snart är vi ifatt Emmy som leder damklassen. Det känns hyfsat kontrollerat även om loppet bara börjat ännu. Men så kör vår trio fel och får vända, och när vi är tillbaka på banan så har damklassens tredje tjej, Malin Kågström från Skellefteå, passerat med råge och det blir till att jaga. Efter ca halva första varvet är vi ifatt, men nu börjar jag bli ordentligt trött i cykelbenen och släpper Emmy och Miller och fortsätter ihop med Malin och hennes man (?) Lennart Kågström. Allt går bra tills jag kör fel igen!!! Denna gång märker jag det inte ens försen jag ser Skellefteåcyklisterna komma ut från höger framför mig, jag har alltså missat en avstickare över ett litet stigparti och istället följt grusvägen runt.. surt, funderar ett tag på att vända om men väljer snabbt att ändå fortsätta loppet med de andra. Det skulle blivit en rätt rejäl omväg att vända tillbaka och dessutom hade jag fått cykla resten själv, vilket jag inte var det minsta sugen på. Och även om jag blev diskad så hade jag inte vunnit någon tid pga felkörningen, så för mig själv blev det ett mer intressant lopp om jag fortsatte framåt.

 

Nu händer det inte så himla mycket mer. Jag blir rejält trött ute på andra varvet och är tacksam att dom jag cyklar med också verkar rätt spaka så tempot är hela tiden drägligt. På stigarna drar jag ibland ifrån lite men luckan äts snabbt upp ute på de större vägarna. I näst sista skogspartiet får Malin kramp och jag tar chansen att skapa en lucka som sen håller hela vägen in i mål. Passerar mållinjen ca 6 min efter segrarinnan Emmy och jag är väldigt nöjd att jag kunde hålla ihop det någorlunda hela vägen, även om jag saknade en växel till i benen idag. Tyvärr blev det ju en diskvalificering i resultatlistan pga felkörningen, vilket är helt korrekt, men för mig själv känns ändå ”andraplatsen” välförtjänt ☺️

Maria imponerade med bra tryck så tätt in på graviditeten. Foto: Tomas Karlberg

 

Viktor Knutsson ”Jag var lite orolig att bröderna Lindh skulle sätta alldeles för hög fart redan från start, för de är ju duktiga på det, att köra fort. Men öppningen var ändå rätt lugn. De lade sig visserligen i spets, men jag kunde hänga med rätt komfortabelt kändes det som iallafall. Efter ca 40 min kollade jag dock min dator och noterade att jag hade en normaliserad effekt på ca 350 w och det förstod jag inte skulle kunna hålla över hela loppet. Så min förhoppning blev att de skulle slå av på tempot annars skulle jag få släppa. I en längre utförslöpa tryckte de på ordentligt och det blev en lucka som fortsatte växa några meter på efterföljande stig. När stigen gick över på lättåkta grusvägar hade de noterat att de hade lucka och de började samarbeta och växeldra. Jag grisade på och lyckades ändå hålla den luckan ett tag men jag kom inte närmare utan blev tvungen slå av på tempot. Därifrån blev det ett eget race och kanske lite lägre tempo än jag önskat på slutet. Väl i mål var det ca 15 min upp till vinnaren Edvin och till min förvåning fick jag andra platsen då Vilgot bröt med knäproblem. Så sammanfattningsvis är jah nöjd med placeringen men mindre nöjd med tiden”

Varmt och fint väder. Viktor efter målgång. Foto: Tomas Karlberg

 

 

Andreas Vikström ”Med en alltför återhållsam öppning av mig, kom den största delen av loppet att handla mer om piska än morot. Det första varvet avverkades relativt kontrollerat i duo med en hemmaåkare som hade full koll på banan. Knutsson hade flaggat för att märkningen krävde en del uppmärksamhet och med ett andra varv i åtanke gjorde jag nog ett klokt val att inte stressa iväg från den position jag satt mig i, och istället försöka åka med behållet tryck och fokus. Varvet avslutades med en klättring där jag separerade mig från det enda sällskap jag haft.

Trygg i vad jag hade framför mig, och med en grov uppfattning om avståndet till teamkamraten Knutsson framför mig, formulerades ny motivation och jag tog mig an andra varvet med mer attack. Det blev 35 ensamma kilometrar med fokus att sno åt mig sekunder varhelst möjligt, en bra övning att hålla sig själv skarp och effektiv på en lättrullad bana. Fick med mig rapporter om att luckan krympte och åter i den sista klättringen fick jag äntligen syn på en välbekant rygg.

Med ett lopp som utvecklade sig ”åt rätt håll” för min del, med bra känsla i både kropp och cykel, så vände jag norrut med bra vibbar. Ett fall framåt, och mersmak för de lärdomar som komma skall!”

 

Andreas blev trea och några erfarenheter rikare i Härnösand. Foto: Tomas Karlberg