ÅKARPROFIL

Tomas Karlberg

Herrelit/H30 – MTB

Ålder: 39
Hemstad: Sundsvall
Familj: Gift med teamkompisen Maria, två barn Frida 5 år och Sam 3 år.
Årlig träningsmängd: ca 400 timmar (2018)
Styrkor som cyklist: Jämnbra på olika moment, med viss förkärlek för uppförsbackar.
Meriter som cyklist: Tog under 2018 3 st 8:e platser och en 6:e plats i långloppscuppen i klassen H30. Körde även Etapploppet Transalp i mixedklass med nyblivna fru Maria och gick i mål som 6:a i totalen. Har sedan tidigare en 2:a Bockstensturen 2017 (H30), ett antal pallplatser i H-sport och flera top-10-placeringar i H30 i Långloppscupen säsongerna 2013-2016. Genomförde 2016 Salzkammergut trophy, 21 mil MTB med drygt 7100 höjdmeter på 13 timmar och 20 minuter.
Tankar om Team Hi5: Nu har jag ju kört en säsong för teamet och är mycket glad över att få fortsätta en säsong till i grön-svart! Det känns som att 2018 varit ett väldigt positivt år för både team Hi5 och MTB-cyklingen i Norrland generellt, då konkurrensen blivit snäppet tuffare. Givetvis gläds jag så klart åt teamets framgångar under 2018, speciellt med min fru Maria som slagit igenom ordentligt och som ju är teampartner både i Hi5 och i det privata. Men även alla fina placeringar på herrsidan känns kul och inspirerande. Nu växer teamet till 2019 och det ska bli intressant att se om vi kan etablera oss ytterligare och synas ännu mer ute på tävlingsarenorna både i Norrland och resten av Sverige. Jag tror verkligen vi tillför något bra till MTB-cyklingen i Norrland och får fler att vilja tävla och försöka slå oss.
Mål 2019: Inför 2019 är det sista chansen i H30 innan jag blir gubbe på riktigt. Siktar på att få till en lite bättre formtopp än 2018 och göra några riktigt vassa lopp på SM i XCO och XCM, kanske en pallplats kan vara möjlig? Hoppas även på att kunna göra några bra lopp i långloppscupen.
Årets tävlingshoj/ar: Älskar cyklar och att köpa cyklar, mindre förtjust att göra mig av med dem, så det är tur att garaget är ganska stort. Ögonstenen är min Ferrariröda Rocky Mountain Vertex som Sportson i Sundsvall hjälpte till att custombygga till 2017. Planen just nu är att göra lite små uppgraderingar av komponenter och drivlina på Rockyn och cykla vidare med odämpad bakdel även 2019.
Blogg: tomas-karlberg.blogspot.se

Mer om Tomas

Tomas är född och uppväxt på Upplandsslätten utanför Enköping. Inte den optimala platsen för skidåkning, men trots detta var längdskidor den idrott det satsades på redan från unga år, mycket hjälpt av engagerade föräldrar. Via skidgymnasiet i Järpen toppades skidkarriären med en som bäst 6:e plats på junior-SM. Under ungdomsåren snappade Tomas även upp detta med mountainbike och började tävla 1993. Det blev som bäst en 5:e plats på ungdoms-SM. Efter att skidkarriären lades ner som förstaårssenior lades allt tävlande på is ett tag under studierna till civilingenjör i Luleå. Det tränades dock en hel del, både MTB, skidor och löpning, och den gamla tävlingscykeln från ungdomsåren – en Marin Titanium, fick hänga med ända tills svetsfogarna i ramen gav vika.

Efter några års tävlingsfrånvaro kom suget tillbaka och glädjen i att träna lite hårdare och tävla och testa gränserna kom tillbaka. Nu med lite annat fokus – inte så mycket OS-guld på längdskidor i sikte, utan mer tävlingsglädje och den egna prestationen i förhållande till sin förmåga som drivkraft. Det började med Aten maraton 2008 och sen rullade det på med både löpning, skidåkning och MTB. Det har hunnits med bl.a. en Stockholmsmara på 2:58, ett Lidingölopp på 2:05 och Vasaloppet på 4:13. Efter att familjen utökades med två barn blev tiden för träning mer begränsad, så sedan ett par år tillbaka är det 100 % cykelfokus som gäller. Med två cykelsatsande i familjen finns det så klart utöver kärleken till varandra även mycket kärlek till idrotten, vilket tillsammans med svart bälte i att hitta träningstid gör att det fortsatt går att hålla en skapligt hög nivå på tävlingarna.

%

XCO

%

Åkstyrka

%

Långlopp

%

Teknik

Personliga partners